Sinterklaas logeert dit jaar weer in Westzaan

Uitgaan
De mijter gaat af als Sint gaat slapen.
De mijter gaat af als Sint gaat slapen. (Foto: aangeleverd)

WESTZAAN - Waar logeert Sinterklaas als hij in Nederland is? Kinderen uit Alkmaar, Purmerend of Den Helder weten dat waarschijnlijk niet. Maar de kinderen uit Westzaan weten het wel: de Sint logeert elk jaar in ’t Reghthuys.

Wanneer komt Sinterklaas aan in Westzaan? 

Voor de goedheiligman wordt dan een heerlijk bed in een mooie slaapkamer ingericht. De Pieten logeren op de zolder in bedden en hangmatten. Er wordt ook een grote eetkamer met mooi servies en tafellakens voor hen ingericht. Sinterklaas komt dit jaar op 12 november naar Westzaan. Hij meert om 17.00 met zijn Pieten per boot aan op het Julianaplein (bij gemaal Overtoom). Daar wacht Sinterklaas een grote verrassing, want er ontbreekt dit jaar een Piet. Niet zomaar een Piet, maar de Hoofdpiet! De oude Hoofdpiet is namelijk met pensioen gegaan. Hoe moet dit nu verder? 

Rondrit

Sinterklaas wordt op het Julianplein op een groot podium verwelkomd door zanger Marcel Kramer. Voor de kinderen zijn er dicht bij het podium zitplaatsen op houten banken. De Sinterklaascommissie zal toezicht houden. Als alle kinderen van de Sint een hand en pepernoten hebben gekregen, vertrekt de stoet om 17.30 via de Overtoom, het Zuideinde en de J.J. Allanstraat naar de Kerkbuurt.

Sinterklaasdorp Westzaan

Zoals altijd zal Sinterklaas in een lange stoet met praalwagens, muziek en alternatieve vervoersmiddelen in een optocht door het dorp rijden. Westzaan verandert op deze dag in een echt ‘Sinterklaasdorp’. Rond 18.45 arriveert de stoet bij de Weelbrug. Vanaf dat punt gaat Sinterklaas per voet verder tot hij bij het podium van ’t Reghthuys is. Daar wordt hij opnieuw welkom geheten door Marcel Kramer. De kinderen krijgen hier weer strooigoed en een hand van de Sint. Daarna moet de Sint naar bed. De dag wordt afgesloten met de bekende balkonscène. De kinderen wensen de Sint dan welterusten met het bekende slaapliedje ‘Slaap Sintje slaap’.

Verkeersmaatregelen in Westzaan

Van 16.00 tot 17.30 is Westzaan afgesloten vanaf de Veldweg tot en met de Overtoom/hoek Zuideinde en vanaf (voorheen) Schipper Kaas tot aan het gemaal. Vanaf 17.30 is er geen doorgaand verkeer vanaf de Westzanerdijk tot het Zuideinde. Van 17.30 tot 18.30 zijn Zuideinde en de J.J. Allanstraat afgesloten voor alle verkeer. Vanaf 17.00 wordt de Kerkbuurt Reghthuys/kruispunt Kerkstraat afgesloten voor alle verkeer. Let op: het is niet toegestaan om met de stoet mee te lopen of te fietsen. De afdeling Handhaving zal hier streng op toezien.

Sinterklaasfeest in Westzaan

Voor het Sinterklaasfeest werken het Sinterklaasmuseum en het Reghthuys samen. Beide locaties zijn van 12.00 tot 17.00 open in het weekeinde van 26 en 27 november en van 3 en 4 december. Op beide locaties zullen zakjes Sintsnoep, koffie en glühwein, enzovoorts verkocht worden. Op 27 november is om 10.30 in het Reghthuys de poppenkastvoorstelling ‘Sinterklaas en de verdwenen schoenen’ te zien. Reservering: www.reghthuyswestzaan.nl

Op 1 en 2 december zijn beide locaties geopend voor scholen, kinderdagverblijven, BSO’s, enzovoorts. Reserveren is vereist. Dat kan op sinterklaasinwestzaan@gmail.com. Op 3 december zal Sint tussen 12.00 en 17.00 in het Reghthuys de kinderen voorlezen. Aanmelden op www.reghthuyswestzaan.nl Er wordt een vrijwillige bijdrage van 1,00 euro gevraagd. 

Op 4 december is om 10.30 de poppenkastvoorstelling ‘Chocoladeletterpret’ te zien. Reservering: www.reghthuyswestzaan.nl

Afbeelding
Slaapt Sint in een hangmat of is die voor zijn Pieten?
De schone handdoeken liggen al klaar.