Sinterklaasintochten 2022 in de Zaanstreek, alle informatie op een rij

Uitgaan
Hij komt, hij komt! Ook naar Zaandam!
Hij komt, hij komt! Ook naar Zaandam! (Archieffoto: Rodi Media)

ZAANSTREEK – Het blijft een bijzondere man, Sinterklaas. Want komende zaterdag, 12 november, zet hij voet aan land in Hellevoetsluis. Maar gelijk na zijn aankomst verschijnt hij ook elders in het land met zijn Pietengevolg. Dus ook in de Zaanstreek. Voor het gemak hierbij een overzicht van de Sinterklaasintochten in de Zaanstreek.

Sinterklaas in Westzaan

De kinderen uit Westzaan weten het al: de Sint logeert elk jaar in ’t Reghthuys. Voor de goedheiligman wordt dan een heerlijk bed in een mooie slaapkamer ingericht. De Pieten logeren op de zolder in bedden en hangmatten. Sinterklaas komt dit jaar op 12 november naar Westzaan. Hij meert om 17.00 met zijn Pieten per boot aan op het Julianaplein (bij gemaal Overtoom). Sinterklaas wordt op het Julianplein op een groot podium verwelkomd door zanger Marcel Kramer. De stoet vertrekt om 17.30 via de Overtoom, het Zuideinde en de J.J. Allanstraat naar de Kerkbuurt. Rond 18.45 arriveert de stoet bij de Weelbrug. Vanaf dat punt gaat Sinterklaas per voet verder tot hij bij het podium van ’t Reghthuys is. Daarna moet de Sint naar bed. De dag wordt afgesloten met de bekende balkonscène.


Sinterklaas in Assendelft

De goede Sint doet het lintdorp Assendelft op zondag 20 november aan. Vanaf 13.30 uur is hij present op de Dorpsstraat 350 ofwel het Koppieplein. Kinderen mogen meehelpen als hulppiet. Om 14 uur begroet de Sint een ieder die aanwezig is. Hij neemt een uurtje later afscheid om de schoentjes te gaan vullen.

Sinterklaas in Koog aan de Zaan

Hoe hij het doet weet niemand, maar Sinterklaas is ook op zaterdag 12 november in Koog aan de Zaan vanaf 14.00 uur present. De goedheiligman komt dan aan onder het Coentunnelviaduct (naast Woudt). Hij wordt welkom geheten op het Kerkplein. Rond 14.45 uur start de kindervriend zijn rondrit. Mocht het koud zijn: warme chocolademelk en poffertjes kunnen de inwendige mens verwarmen en vullen.

Sinterklaas in Zaandam

Traditiegetrouw was er ook een intocht waar het Stadshart Zaandam mee te maken had. Maar of die dit jaar doorgaat wist voorzitter Niels Busch afgelopen week nog niet te zeggen. “We moeten wachten op de afdeling vergunningen van de gemeente Zaanstad. Wij faciliteren als ondernemers maar voeren niet uit.” Tot op het moment waarop we dit overzicht maakten is er nog geen duidelijkheid over een Sinterklaasintocht via het Stadshart.


Drukte en gezelligheid in de grote feesttent op de Burcht vorig jaar. 

Daarmee wordt het grote Sinterklaasfeest op de Burcht op 19 november dé intocht van Sinterklaas in Zaandam. Vanwege persoonlijke bedreigingen vanwege de kleur van de (inmiddels lichtbruine/ roetveeg) Pieten aan het adres van de voorzitter van de stichting Sinterklaascomité Zaanstad is er geen intocht. Maar wel een groot feest op de Burcht dat om 14.00 uur begint. Er zijn ook optredens van Frozen prinses Elza en muziek van DJ Ray. Ook zijn er springkussens.


Sinterklaas in Krommenie

De (b)aardige kindervriend zet ook zaterdag 12 november om 15.30 uur de Sint voet aan wal in Krommenie op uitnodiging van de stichting Feest Comité Krommenie. Er volgt dan een optocht met verlichte karren. De tocht eindigt via het centrum op het Rosariumplein. Vanaf 15.15 uur is het al feest op de kade bij de Zuidervaartdijk. Na het welkom heten zal de stoet vertrekken vanaf het Weiver, via het Dorp en de Heiligeweg om te eindigen bij het Rosariumplein. Daar wordt nog een groot feest gegeven.

Sinterklaas in Wormerveer

Zaterdag 19 november komen de Sint en zijn Pieten aan in Wormerveer. Rond 14.00 uur legt de vloot aan in de Zaanbocht, voor De Jonge Prins. Het programma is als volgt: 14.00 uur aankomst. 14.20 uur: ontvangst op het balkon van De Jonge Prins. 14.40 uur: start van de optocht. Die begint vanaf de hoek Marktstraat/Zaanbocht. De route is als volgt: Marktstraat, Krommenieërweg, Lindenlaan, Essenstraat, Paul Krugerstraat, Marktstraat, Zaanweg, Dubbelebuurt, Celebesstraat, Borneostraat, Wandelweg en eindigt bij de Brandweerkazerne.

Sinterklaas in Zaandijk

Sinterklaas brengt ook dit jaar een bezoek aan Zaandijk en wel op zaterdag 19 november. Om 17.00 uur wordt hij feestelijk ontvangen door het organisatiecomité in de Valkstraat (nabij ingang AAK) en tamboerkorps De Saen. Hij maakt vervolgens samen met het korps en meer dan dertig Pieten een rijtoer door Oud Zaandijk. De rondrit eindigt om 18.00 uur op het Schoolpad (achter Spar-Guisweg).

Sinterklaas in Wormer

Op zondag 13 november 14.00 uur is het zover in Wormer. Dit jaar staat er een gezellige, grootse optocht gepland. Sinterklaas kan niet met de stoomboot aankomen. De bouw van de nieuwe Zaanbrug gooit roet in het eten. Wel is er een mooie route door het dorp uitgezet en zijn er vier stopplaatsen waar de Goedheiligman een tijdje zal verblijven. Op die plaatsen gaan een aantal artiesten de kinderen vermaken met hun liedjes en delen de Pieten pepernoten uit. De Sint wordt 14.00 uur verwacht ter hoogte van de Dekamarkt aan de Rigastraat. De route en de daarbij behorende tijden zijn te vinden op de website Sint in Wormer, te weten www.sintinwormer.nl.

Een Sinterklaasintocht gemist in dit overzicht? Laat het weten aan redactiezaan@rodi.nl

Drukte bij de feesttent vorig jaar op de Burcht.
Ook de Magic Globe is weer present.
Een feestje waar het kind centraal staat.