Anke de Wolff-Peereboom initiatiefnemer Kerstcadeaumarkt.
Anke de Wolff-Peereboom initiatiefnemer Kerstcadeaumarkt. (Foto: Rodi Media/KK)

‘Dingen maken zit in mijn genen’

Uitgaan

WORMERVEER - Hoewel Sinterklaas nog officieel gevierd moet worden is het komend weekeinde toch al volop kerstsfeer in de Vermaning aan de Zaanweg. Anke de Wolff-Peereboom is de initiatiefnemer van de Kerstcadeaumarkt. ‘Nu ik vier jaar met mijn Pear Tree winkel in de Stationsstraat zit de hoogste tijd!’.

Kerstcadeaumarkt in Wormerveerse Vermaning

De naam van de zonenaamde conceptstore is eenvoudig te herleiden: Peereboom is vrij vertaald Pear Tree. Ze moet er zelf om lachen. ‘Eigenlijk is dit mijn eerste lustrum. Ik heb namelijk eerst nog een jaartje in Zaandijk gezeten.’

Inloophuis...

In haar winkel alleen maar lokale en handgemaakte producten. Samen met zo’n 25/30 mensen zorgt Anke voor goed en uiterst creatief gevulde schappen. De opbrengst van die artikelen gaat naar de producenten die samen weer de huur van de winkel betalen. Anke staat de meeste tijd in de winkel, maar met regelmaat zijn ook de creatievelingen er te vinden. ‘Soms is het net een inloophuis’ glimlacht zij.

Het idee van de kerstcadeaumarkt komt uit de koker van Anke. Er zijn 17 deelnemers uit haar winkel die zorgdragen voor een zeer gevarieerd aanbod op de kerstcadeaumarkt op 3 en 4 december van 11.00 tot 16.00 uur in de voormalige Doopsgezinde Vermaning. Er zijn niet alleen de stalletjes, ook zullen er workshops gegeven worden. Zaterdag ketting maken en zondag kaarsmaken. ‘Wel graag van tevoren opgeven, want dat is vanwege de kleurafstelling belangrijk.’

Gratis toegang

De winkel is dat weekeinde gewoon geopend. De keuze van de Vermaning ontstond in datzelfde winkeltje. ‘Een vrijwilligster kwam hier een kijken en we raakten aan de praat. Ik vertelde over de Dickens markt in Zaandam, over onze stalletjes op de Zaanse Schans. Nu het winter is wil je niet buiten in de kou staan en zo kwamen we bij de Vermaning terecht. Een prima passende omgeving. Rolstoelvriendelijk en de markt is ook nog eens gratis toegankelijk.’

Geen gebrek aan ideeën  

Stilzitten is niets voor Anke. Met haar 52 jaar bruist zij nog en aan ideeën geen gebrek. Ruim dertig jaar was zij activiteitenbegeleidster in de ouderenzorg. ‘Met dat winkelidee liep ik al langer rond. Dingen maken zit in mijn genen. Uiteindelijk heb ik samen met mijn man de stap gezet en je weet niet half hoe gelukkig ik daar van geworden ben.’ In haar schaarse vrije tijd is zij dan ook nog provinciaal voorzitter van de Vrouwen van Nu. 

‘Een club die 93 jaar jong is, maar of we de 100 gaan halen? De jongere vrouwen zien we helaas niet meer.’

Afbeelding
Het personeel fonds (deel 1) Uit de Fabriek Geklapt 29 jan, 08:42
Afbeelding
Buurtbus 456 zoekt vrijwilligers Algemeen 28 jan, 09:37
Afbeelding
'Zolang we vrijwilligers kunnen krijgen is er toekomst voor De Zonnebloem' Uitgaan 28 jan, 07:00
Afbeelding
Extra subsidie voor verduurzamen bedrijventerreinen Algemeen 27 jan, 09:26
Afbeelding
Na drie jaar uitspraak over busbrugboete Algemeen 27 jan, 09:00
Afbeelding
Verkleed als Zonnebloem van Van Gogh tijdens Festival ZIN Uitgaan 27 jan, 07:00
Afbeelding
Twee keer brand in cel van gevangenis Westzaan 112-nieuws 26 jan, 15:07
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Bijzondere bakfiets ingezet als promotie voor Zaans Gezonde Tochie Algemeen 26 jan, 09:41
Afbeelding
Ludieke ontdekkingstocht langs 25 gezonde hotspots in de Zaanstreek Algemeen 26 jan, 08:42
Afbeelding
Géén 'saaie sokkenactie'; liefdevolle Valentijnsactie voor Kledingbank Zaanstad Algemeen 25 jan, 15:49
Afbeelding
Heb jij al je favoriete sportman/vrouw genomineerd? Sport 25 jan, 12:22
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.