Het concert wordt afgesloten in romantische stijl.
Het concert wordt afgesloten in romantische stijl. (Foto: aangeleverd)

Concert COVZ in sfeer en geest van Adventtijd

Uitgaan

ZAANDAM - De Christelijke Oratoriumvereniging Zaanstreek (COVZ) geeft op 18 december een concert in de Adventtijd waarin het christelijk geloof en hoop en verwachting voor het nieuwe jaar centraal staan; een tijd van licht en mooie muziek.

Concert waarin hoop en verwachting voor nieuwe jaar centraal staan

Beide elementen komen in volle glorie terug in de mooi verlichte Bullekerk waar het concert wordt begonnen met Fantasia on Christmas Carols van R. Vaughan Williams: een compositie waarin hij drie traditionele liederen, ‘carols’, heeft verweven tot een bijna wervelende muziekuitvoering waarin de verschillende stemmen elkaar speels afwisselen of samenkomen. 

Klassieke kerstliederen

Aansluitend zijn er twee klassieke Engelse kerstliederen: First Nowell met de kenmerkende hoge tonen, een lied dat bezoekers ongetwijfeld herkennen en misschien zacht mee neuriën. Daarna het lied In the Bleak Mid-Winter, naar een gedicht over de sombere decembermaand met sneeuw, ijzige wind, water en hooi. Een gedicht dat al vrij snel als kerstlied werd (en wordt) uitgevoerd. Dit zondagmiddagconcert wordt afgesloten met het in romantische stijl gecomponeerde Oratorio de Noël van C. Saint-Saëns. Een groots werk voor vijf solisten, vierstemmig gemengd koor en orkest, waarin orgel en harp een belangrijke rol spelen. 

Saint-Saëns was weliswaar organist van de Parijse kerk La Madeleine, maar dat betekende voor hem als componist niet automatisch veel religieus ceremonieel. Misschien wel daarom is zijn kerstoratorium zo ‘menselijk’: eenvoudig maar roerend. Saint-Saëns begint zijn oratorium met een prelude in de stijl van Bach. Een eerbetoon dat niet ‘kerstiger’ kon uitpakken.

Als solisten doen mee Kitty de Geus en Petra Stoute (sopraan), Florieke Beelen (alt), Peter Gijsbertsen (tenor), Patrick Pranger (bas) en Klaas Hoek op orgel. Instrumentale begeleiding van solisten en koor door een speciaal voor dit concert samengesteld muziekensemble, onder algehele muzikale leiding van Michel Poels.

Kaarten

Na het concert is er gelegenheid om wat na te praten in de Bullekerk. Aanvang 14.00 uur, kaarten/info: e-tickets verkrijgbaar via www.covz.nl. Entree: € 22,50 inclusief consumptie en programma € 15 voor jongeren t/m 16 jr/CJP/ISIC.

Afbeelding
'Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel' Algemeen 3 feb, 12:57
Afbeelding
Zorgen om wapenbezit onder jongeren Column burgemeester Jan Hamming 3 feb, 07:00
Afbeelding
De mystieke wereld van de Tarot belicht Uitgaan 2 feb, 17:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: Alle stemlocaties in Zaanstad op een rij Politiek 2 feb, 16:37
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Dubbele Zaanse korfbalwinst Sport 2 feb, 13:00
Afbeelding
Vleugel en fluit in kerkje Markenbinnen Uitgaan 2 feb, 09:49
Afbeelding
Geslaagde workshop smartphone/tablet in Sociale Winkeltje Saendelft Algemeen 2 feb, 09:33
Afbeelding
Gewonde bij ongeluk op N246 bij Assendelft 112-nieuws 1 feb, 19:35
Afbeelding
Hartverwarmende reacties tijdens Sportgala op Zaans Gezonde Tochie Uitgaan 1 feb, 17:06
Afbeelding
Op de bres voor behoud dorpsblad Het Lint in Assendelft Algemeen 1 feb, 15:56
Afbeelding
Vergunning voor bouw Parel van Zuid nu rond Algemeen 1 feb, 12:27
Afbeelding
Belastingaangifte over 2022 doen: zo werkt het Algemeen 1 feb, 12:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.