Alle modeltreinliefhebbers verzamelen in buurtcentrum De Vuister

Uitgaan
Dagelijkse scenes houden de modelbaan levendig en realistisch.
Dagelijkse scenes houden de modelbaan levendig en realistisch. (Foto: Eurospoor)

KOOG AAN DE ZAAN - Wie speelde er vroeger niet met treintjes? Misschien wel grootste treinliefhebber heet Leo Hendriksen. Zijn naam staat synoniem voor de organisatie van imponerende modeltreinbeurzen. Op zondag 11 december is er weer zo’n beurs en wel in buurthuis De Vuister. Molenwerf 44.

Deze beurs bestaat al sinds midden 80-er jaren van de vorige eeuw en is de oudste modeltreinbeurs in Noord-Holland. In de loop van de jaren zijn er vele andere beurzen bij gekomen in Noord Holland, maar door verminderde belangstelling voor modelspoor, door de opkomst van mobiele telefoons en computerspellen, is de modeltreinbeurs in Koog nog als enige overgebleven in Noord Holland. Door bijvoorbeeld het landelijke televisieprogramma ‘Kleine treintjes’ en de introductie van digitale technieken in het modelspoor, waardoor er meer mogelijk is zonder ingewikkelde technische schakelingen, komt de belangstelling langzaam weer terug.

Moderne digitale technieken

Er is weer volop belangstelling van deelnemers die uit alle windstreken van Nederland komen. Op de beurs kan men snuffelen tussen kramen met allerlei gebruikte treinen en andere ‘spoorse’ zaken en even lekker bijpraten over deze oude hobby die begonnen is met opwindtreintjes en tegenwoordig gestuurd wordt door de modernste digitale technieken. De bezoeker kan hier terecht met allerlei vragen over deze hobby en eventueel uw oude treinen laten taxeren, repareren of gewoon verkopen. Wat de een niet meer gebruikt kan voor de ander wellicht nog goed van nut zijn.

Aanbod

Er is een aanbod van (gebruikte) treinmodellen, railmateriaal, toebehoren en literatuur van de meeste merken. Op de beurs kunnen (gebruikte) treinen geruild, verkocht en gekocht worden. Hobbyisten die met een probleem op modelspoorgebied zitten kunnen mogelijk een antwoord op hun vragen krijgen.

De zaal is geopend van 09.45 tot 14.15 uur, toegangsprijs bedraagt volwassenen € 3,00, kind € 1,30.