Performer Quirine Melssen brengt muziek als helend en verbindend instrument

Uitgaan
,,Muziek is zo krachtig en helend. Die kracht wil ik inzetten om zachtheid teweeg te brengen.”
,,Muziek is zo krachtig en helend. Die kracht wil ik inzetten om zachtheid teweeg te brengen.” (Foto: Annika Parhama)

KROMMENIE – De energie die ze overbrengt naar het publiek, grijpt je onmiskenbaar bij je lurven. De combinatie van Italiaans temperament, loepzuivere stem als klassiek geschoolde sopraan en haar ongekende expressieve uitstraling is absoluut uniek (dit woord schrijven we zelden, maar is nu van toepassing). Zangeres/actrice/theatermaakster Quirine Melssen geeft op 25 december haar ‘Christmas Connectie Concert‘ in De Vermaning in Krommenie. Muziek en emotie als helend en verbindend element in het concert met de naam Reveal (onthul), bevatten zelfgeschreven singer songwriter liedjes waarbij ze met het publiek deelt hoe ze zijn ontstaan.

‘Christmas Connectie Concert‘ in De Vermaning Krommenie

Reveal is niet speciaal voor kerst gemaakt maar door het thema ‘connectie’ sluit het mooi bij kerst aan. Verbinding staat centraal in Reveal. “Daarom roep ik met name mensen die alleengaand zijn op om naar het sfeervolle kerkje in Krommenie te komen want ik zorg ervoor dat je niet lang alleen in de zaal zit. Of wie wel samen gaat; neem eens je buurman of vriend mee die single is. Reveal is niet alleen een concert, het is een inspirerend concept waarbij je als toeschouwer niet alleen naar muziek luistert maar jezelf ook vragen gaat stellen over hoe jezelf met bepaalde gevoelens omgaat”, vertelt Quirine.

Band met Krommenie

Een optreden van Quirine in een hokje plaatsen is lastig. Want soms is ze een stand-up diva die met  haar gezicht uitdrukkingen kan geven waar het Nieuw-Zeelandse rugbyteam die een ‘haka’ uitvoeren nog een puntje aan kan zuigen. Dan is ze een klassieke sopraan die met fijngevoelige, ingetogen ballads die je ziel raakt, overstapt naar een klassieke gangster rap. Eén ding is wel te benoemen: ze heeft een speciale band met Krommenie.

Fijn Zaans publiek

“Ik heb er nu een aantal keren opgetreden want het is zo’n mooie plek met fijn publiek”, zegt Quirine gelijk. Dus geen last van het ‘stugge Zaanse publiek’? “Absoluut niet. Nou gaat het bij Reveal vooral om connectie maken en ik zoek dan ook het contact op met het publiek. Interactie met het publiek komt bijna in al mijn voorstellingen terug. Ik geloof in de kracht van de emotie. Als mensen ontroerd raken of samen lachen zijn ze op dat moment kwetsbaar, open en toegankelijk en beter in staat om zichzelf op dieper niveau met een ander te verbinden.”

Proces

“Als performer ben je een spiegel. Als ik mijn verdriet toon dan raakt dat ook het verdriet bij de toeschouwer. En als ik ga gapen gaat het publiek ook gapen, hahaha. Ik stel het publiek vragen en laat ze reageren. Daardoor blijft elk concert spannend want ik weet nooit van tevoren waarop en hoe er wordt gereageerd.”

Waar de inspiratie vandaan komt

Reveal bestaat uit Engelstalige ballads waarbij persoonlijke en uiteenlopende thema’s aan bod komen. “De liederen die ik componeerde zijn het resultaat van momenten uit mijn leven waar ik in de knoop zat of nadacht over een thema dat me bezighield. De liederen zijn daarop een antwoord en hebben bijgedragen aan een oplossing. Ze vormen een ideaal uitgangspunt om verder over door te praten en elkaar beter te leren kennen. Muzikaal gezien komen in Reveal twee verschillende werelden bij elkaar; de klassieke- en lichte muziek. Een muzikale metafoor voor connectie tussen twee verschillende werelden. Muziek die je in je hart raakt, tot troost is maar ook inspireert en je en wellicht op nieuwe gedachten brengt”, licht Quirine de opzet toe.

Openstellen

Bij haar vorige voorstelling Vannacht naar Dag ontdekte Quirine de waarde van het delen van een persoonlijk verhaal. Met name het helende effect en de verbindende werking. “Tenslotte zijn we allemaal mens en zijn gevoelens universeel. Ik mis vaak in de omgang tussen verschillende mensen/groepen het daadwerkelijk openstaan voor de ander. Dat is niet altijd een kwestie van niet willen. Je moet daarvoor ook een situatie hebben waarbij je de ruimte voelt om je open te stellen. Ik denk dat er minder conflicten in de wereld zouden zijn als we daadwerkelijk voor elkaar open zouden staan en ons willen verdiepen in de ander.”

Voorproefje

Soms schieten woorden tekort om aan te geven wat je kunt verwachten bij een voorstelling, dan is het goed een kijkje te nemen op www.quirinemelssen.nl (ook voor andere speeldata) Of luister op Spotify naar haar album Reveal via  http://shorturl.at/ahitu

Uitvoering in Vermaning

Reveal is 25 december vanaf 16.00 uur te beleven in De Vermaning van Krommenie, Noorderhoofdstraat 46. Quirine Melssen (zang en piano) krijgt begeleiding van Martin Alvarez op de cello. Entree inclusief kerstdiner € 37,50. Zonder diner het concert bijwonen is ook mogelijk.  Reserveren: vermaningkrommenie@gmail.com