‘Liedjes die niet mochten’ weerklinken in De Kwaker

Uitgaan
Het Nederlied Ensemble brengt op zondag 5 maart luid en duidelijk ‘liedjes die niet mochten’ ten gehore.
Het Nederlied Ensemble brengt op zondag 5 maart luid en duidelijk ‘liedjes die niet mochten’ ten gehore. (Foto: Max van Deijk)

WESTZAAN - Ooit had Nederland zijn heilige huisjes, zoals ‘het fatsoen’, ‘de religie’ en ‘het koningshuis’. Wie daarover wilde zingen in het theater, voor de radio of op tv, kreeg te maken met de handhavers van de goede zeden. Bijvoorbeeld met de Radio Omroep Controle Commissie of met de Vereniging Voor Eer en Deugd. Wist je dat de liedjes ‘Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan’ en ‘Op een mooie Pinksterdag’ (met zinnen als ‘morgen kan ze zwanger zijn, kan ook nog vandaag... Kan van de behanger zijn of iemand uit Den Haag...‘) ‘verboden zijn geweest? Dat Robert Long de hete adem van Christelijke censuur in zijn nek voelde bij zijn liedje ‘Jezus Redt’ (’alle mensen opgelet’)?

Het Nederlied Ensemble brengt op zondag 5 maart luid en duidelijk ‘liedjes die niet mochten’ ten gehore in buurthuis De Kwaker, J.J. Allenstraat 127.

Programma

In het programma zijn liedjes te horen van onder meer Robert Long, Frans Halsema, Annie MG Schmidt, Jules de Corte, Gerard Cox, Jacques van Tol, Dirk Witte, Jasperina de Jong, Martin van Dijk, Guus Vleugel, Harry Bannink en Willy van Hemert. Een eigenlijk ‘verboden’, liedjesprogramma! Geheimhouding verplicht.

Het Nederlied Ensemble bestaat uit verteller: Evert de Vries, muzikale leiding: Amos Osterhaus, trompet: Marcel Klingeler, zang: Mieke Bom, Kitty Kieftenbeld, Ingeborg Hairwassers, Bart Steenbeek, Emile Baars, Evert de Vries, Marcel Klingeler.

Aanvang 14.00 uur. Kaarten zijn te koop via https://nederlied.nl/liedjes-die-niet-mochten 

Afbeelding