Tweede editie van Debatcentrum De Vonk

Uitgaan
Wonen naast industrie in normaal in de Zaanstreek. Maar hoe verdelen we de schaarser wordende ruimte in relatie tot de gezondheid van onze inwoners?
Wonen naast industrie in normaal in de Zaanstreek. Maar hoe verdelen we de schaarser wordende ruimte in relatie tot de gezondheid van onze inwoners? (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM - Debatcentrum De Vonk houdt op 6 maart de tweede gesprekronde met dit keer als thema ‘Hoe gaan we de steeds schaarser wordende openbare ruimte verdelen in relatie tot de gezondheid van onze inwoners?’

“De gezondheid van de Zaanse inwoners ziet er volgens diverse landelijke rapporten en onderzoeken niet rooskleurig uit”, aldus de organisatie. “Verdichten van de stad vraagt om permanente aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte als het gaat om de gezondheid van de Zaankanters. Dit roept een aantal debatwaardige vragen op zoals: wat ís kwaliteit van de openbare ruimte? Welke belangen spelen er? Hoeveel woningen gaan we bouwen en waar? Wat betekent dit voor de (industriële) bedrijven in de stad? Hoe gaan we om met de inrichting van ons groen in relatie tot speel – en sportmogelijkheden in de stad? En gaan we de auto uit de stad verbannen of bouwen we de stad vol met parkeerplaatsen? Kortom: hoe verdelen we de schaarser wordende ruimte in relatie tot de gezondheid van onze inwoners? Welke belangen wegen daarbij het zwaarst en wat betekent dat voor de keuzes die we moeten maken?”

Programma

Het programma begint met drie korte inleidingen: Hoe staat het met de gezondheid van de Zaankanters anno 2023 door de GGD Zaanstreek/Waterland. Toelichting op de kwaliteit van de openbare ruimte Zaanstad naar aanleiding van de bevindingen uit het Arcadis- onderzoek door Mevrouw Schins-Derksen (Arcadis). En een schets van enkele oplossingsrichtingen om gezondheidsverschillen te verkleinen door T. Moons van Pharos. Er wordt afgesloten met een ronde tafel debat met diverse stakeholders die verschillende belangen hebben bij de ontwikkeling van de openbare ruimte.

Locatie van het debat is Café Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12. Inloop vanaf 19.45 uur, aanvang programma 20.15 uur. De entree is gratis.