Hiphopformatie IRC viert jubileum met meeslepende dansvoorstelling in Zaantheater

Uitgaan
De voorstelling IRC One  in het Zaantheater is een unieke kans om met deze fenomenale dansers uit de hiphoptop kennis te maken.
De voorstelling IRC One in het Zaantheater is een unieke kans om met deze fenomenale dansers uit de hiphoptop kennis te maken. (Foto: aangeleverd)

Hiphopformatie IRC viert jubileum in Zaantheater

ZAANDAM - De hiphopdansformatie IRC bestaat 25 jaar en dat mag gevierd worden. In de meeslepende dansvoorstelling getiteld IRC ONE brengen ze in het Zaantheater een ode aan de hiphopcultuur.

Dansvoorstelling over broederschap, expressie en eigenheid

De kernleden van IRC – Illusionary Rockaz Company – brengen ter ere van hun 25-jarig jubileum de dansvoorstelling over broederschap, expressie en eigenheid. De voorstelling op vrijdag 28 april in het Zaantheater is de eerste try-out. Het gezelschap koos voor het Zaantheater als locatie om hun jubileumvoorstelling te repeteren, voorafgaand aan de eerste uitvoering. De performance barst van de energie en laat het beste zien dat IRC te bieden heeft.

Hoger plan

In die vijfentwintig jaar dat IRC nu bestaat, is er veel gebeurd. Ooit leerden een handvol jonge dansers elkaar kennen op een niet erg charmant plein in Nieuwegein bij winkelcentrum City Plaza. Daar werd hun band gesmeed. De jonge dansers werden volwassen, de crew werd een company. Hiphop ontwikkelde zich in de tussentijd van een subcultuur die vooral te vinden was op straatfeesten, in nachtclubs en op achteraf pleintjes, tot een populaire, wereldwijde kunstvorm. De IRC leden dansten de afgelopen decennia over de hele wereld, zowel in intieme sessies als bij grote dansgezelschappen. Ze brachten hiphop en breakdance naar een hoger plan.

Hiphop als ‘way of life’

Voor de kernleden van IRC is hiphop meer dan een danstaal, het is een manier van leven. Shailes Bahoran is artistiek leider van de groep. Hij legt in een interview uit wat hiphop voor hem betekent. “Toen ik vijfentwintig jaar geleden het winkelcentrum binnenliep, maakte ik voor het eerst de bewuste keuze om danser te worden. Er ging een gloeilampje aan: dit is wat ik wil doen, hier wil ik goed in worden.”

De voorstelling in het Zaantheater is een unieke kans om met deze fenomenale dansers uit de hiphoptop kennis te maken. Jonge hiphop-dansers kunnen zich laten inspireren door de hiphopkunsten van IRC, en voor publiek dat nog niet bekend is met deze dansvorm is het een kennismaking met een compleet eigenzinnige danstaal.

Aanvang 20.30 uur, kaarten via zaantheater.nl.