Wat zijn de (spel-)regels rond Koningsdag in Zaanstad?

Uitgaan
Zelfgestookt oranjebittertje voor Koning Willem-Alexander tijdens de viering van vorig jaar.
Zelfgestookt oranjebittertje voor Koning Willem-Alexander tijdens de viering van vorig jaar. (Foto: Rijksvoorlichtingdienst)

ZAANSTAD – Voordat we het weten zitten we nu weer met onze zolderspullen op de vrijmarkt en proosten we op de verjaardag van onze koning. Op donderdag 27 april is het zover; Koningsdag 2023. De koninklijke familie viert dit jaar het feestje in Rotterdam, maar dat zal de pret niet drukken in de Zaanstreek. Er zal genoeg te zien en doen zijn. Maar wat zijn de (spel-)regels rondom Koningsdag en Bevrijdingsdag op 5 mei voor de vrijmarkten?

De gemeente laat weten dat voor alle vrijmarkten die in Zaanstad worden gehouden deze (spel-)regels gelden:

Geen plekken markeren. Het is verboden om plaatsen te markeren door bijvoorbeeld lint, tape of verf aan te brengen. Wie dat wel doet, loopt het risico dat het verwijderd wordt en degene die de afzetting heeft gemaakt voor de kosten van het verwijderen opdraait. De ingang van winkels en/of horeca, nooduitgangen en woningen moeten goed bereikbaar blijven.

Verbod op zelfgemaakt voedsel

Voor het ten gehore brengen van versterkte muziek is een vergunning nodig. Het is verboden om (zelf bereid) eten te verkopen. Beroepshandel is verboden.

Begin- eindtijden

Een plek op de vrijmarkt voor Koningsdag mag bezet worden op 26 april vanaf 18.00 uur. Een plek op de vrijmarkt voor Bevrijdingsdag mag bezet worden op 5 mei vanaf 06.00 uur. De vrijmarkten eindigen op Koningsdag en Bevrijdingsdag om 17.00 uur.

Alles wat aan het eind van de dag overblijft, moet worden opgeruimd door uzelf. Dit geldt voor overgebleven spullen en voor afval. Het is verboden met de auto op groenstroken of de speelweiden te komen. Aanwijzingen die ter plaatse worden gegeven middels borden, dan wel door bevoegde instanties of hulpverleners, dienen onmiddellijk te worden opgevolgd. Afzettingen mogen niet worden verplaatst

Locaties vrijmarkten

De vier grote locaties waar vrijmarkten worden gehouden zijn: Burgemeester In ’t Veldpark, Zaandam, Heiligeweg en omstreken, Krommenie, Kaaikpad en omgeving Assendelft. Ook kunnen er kleine andere vrijmarkten ontstaan. Als deze geen gevaar opleveren voor de veiligheid kunnen deze doorgaan.

Tip: breng oude spullen weg

Heb je op de vrijmarkt oude spullen verkocht, maar spullen over en wil je deze weggooien? Breng ze dan naar de juiste inleverpunten zodat de materialen kunnen worden hergebruikt. Oude apparaten en lampen kunt u inleveren bij een van de Wecyclepunten in de stad. Oude kleding afgeven kan in de textielbakken van het Leger des Heils.

Afsluitingen op Koningsdag in Krommenie

De onderstaande wegen zijn in Krommenie afgesloten van 26 april 16.00 uur tot 27 april 20.00 uur: vanaf de Provinciale weg: Vlietsend, Zuiderhoofdstraat, Noorderhoofdstraat tot de Parklaan, kruising Weverstraat en Snuiverstraat, kruising Weverstraat en Badhuislaan, kruising Weverstraat en Pachterstraat, kruising Heiligeweg en Kerkplein, hoek Badhuislaan met Fred Waltonlaan, Padlaan en Linoleumstraat. Dit betekent dat er geen autoverkeer mogelijk is. Alleen vrijdag op zaterdag tussen 01.00 uur en 06.00 uur in de ochtend zullen de hekken open staan.

Ook dat is Koningsdag vieren: samen met je vrienden uit je bol gaan...