Nieuwe bestuur Kortebaandraverij Assendelft (bijna) klaar voor tweede editie

Uitgaan
De bocht in het parcours is een prachtige plek om de paarden voorbij te zien rennen.
De bocht in het parcours is een prachtige plek om de paarden voorbij te zien rennen. (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT – “Ik waag me niet aan voorspellingen… Voor de beste tips op welk paard je kunt wedden kun je het beste op donderdag 11 mei naar De Dorpstaveerne/Koppie Bar, Dorpsstraat 350, komen. Dan geeft expert/pikeur Thomas Bos vanaf 20.00 uur een presentatie met slimme tips over de 24 paarden die dit jaar meedoen”, stelt voorzitter Rik Jansen, voorzitter van Harddraverij Vereniging Assendelft. Op zaterdag 13 mei is Assendelft in de ban van de jaarlijkse kortebaandraverij. Dit jaar nog beter/groter van opzet, inclusief aangepaste procedure voor een diervriendelijkere start.

‘Je hebt al voor één euro de hele middag lol’

“Assendelft heeft- als de nieuwe manier door de juiste instanties die het controleren wordt goedgekeurd- de primeur van de ‘stap-draai-start.’ Door deze manier wordt het versnellen bij de start pas na de draai nog diervriendelijker uitgevoerd”, licht de voorzitter toe.


Waar heb je het beste plekje om te kijken? 

Wind in de zeilen

De leden van het relatief nieuwe bestuur dat de jaarlijkse kortebaandraverij in Assendelft organiseert, hebben nu de wind in de zeilen. Corona gooide roet in het eten toen ze drie jaar geleden het stokje overnamen van de Rotary Zaanstad. Inmiddels behoort de kortebaandraverij Assendelft tot de Inventaris Immaterieel Erfgoed van Nederland. En kreeg het dit voorjaar de ereprijs ‘Kortebaan van het Jaar 2022’ toegekend.

‘Verplaatsing parcours heeft heel goed uitgepakt’

“Zonder een sneer uit te willen delen naar onze organiserende voorgangers, maar we zijn geen ‘kleinste jongentje van de klas’ meer. De verplaatsing van het parcours naar de nieuwe locatie heeft bovendien heel goed uitgepakt. Het parcours is sinds 2022 op de Beemsterstraat (start) en komt uit op de Rietwijkstraat (finish). De prachtige bomen waaronder de paarden rennen en het evenemententerrein aan de Rietwijkstraat, waar ook de grote feesttent staat, dragen bij aan het succes”, aldus Rik Jansen. Hij schat in dat er vorig jaar zo’n 2500 mensen het sportieve en gezellige event bezochten.

Terug in de tijd

Om het vorige bestuur te eren voor hun inzet, die zelfs teruggaat tot 1987 toen de eerste kortebaan in Assendelft werd gehouden, zal Ton Komen het startmoment verzorgen. Hij blies samen met Klaas Bootsman en Toon Vermeulen als Rotary Zaanstad de harddraverij nieuw leven in, inclusief fundraising voor het goede doel . Zo is er in de afgelopen jaren zo’n € 500.000 opgehaald voor Zaanse goede doelen. Rik Jansen: “We gaan dit jaar terug in de tijd om mensen van het eerste uur als Jaap Schellinger, Henk Schavemaker en de ons helaas ontvallen Piet van Assema te bedanken voor hun inzet.”


Het huidige bestuur en de bij de ereprijs ‘Kortebaan van het Jaar 2022’. 

Start

Om 13.00 uur gaan de eerste paarden van het stalterrein achter Garage Dunnebier naar de start. Dit terrein wordt speciaal opengesteld en bereikbaar is via de ingang van de Twiskelaan, naast de garage. Het startmoment vindt om 13.30 uur plaats.

Horeca

De horeca in Assendelft haakt ook aan bij deze editie van de kortebaandraverij. Zo doen bierwinkel/tapperij De Verwachting, de Dorpstaveerne/ Koppie Bar en Grand café Klinker mee. In de grote feesttent is er vanaf 16.00 uur ook live muziek. Bij de Grillhelden kun je een knorrende maag vullen en de kinderen kunnen zich vermaken op het springkussen of een ijsje eten. Tot 21.00 uur zijn er activiteiten op en rond het parcours. Daarna ben je van harte welkom door te feesten in de Assendelftse horeca.

Drie videoschermen/walls

Nieuw is de inzet van drie immense video schermen/walls. Die zijn op drie strategische plaatsen langs het parcours neergezet. Daarmee is de wedstrijd van start tot finish te volgen.

Heeft de voorzitter ook tips voor de beste plekjes om te kijken?

“Er zijn drie ‘hotspots’: bij seniorencomplex De Vlinder aan de start, halverwege in het parcours bij de bocht en op het feestterrein bij de finish sta je heel goed. Bovendien is op die locaties ook de horeca te vinden.”

En andere tip om eens binnen te lopen is het stalterrein bij garage Dunnebier. Daar vindt de verzorging van pikeurs en paarden plaats.

Steun van velen

De toegang tot de kortebaandraverij is geheel gratis, mede dankzij de onmisbare hulp van vele sponsors en de gemeente Zaanstad. Rik Jansen toont zich tevreden over de hulp die het bestuur hierbij krijgt.

“De kortebaandraverij wordt gelukkig door velen in het dorp, onze sponsors en de gemeente Zaanstad breed gedragen. Daardoor hebben we dit jaar het evenement nog beter in de steigers kunnen zetten. Waardoor dank aan een ieder. De subsidie van de gemeente Zaanstad geeft ons tevens lucht om het event toekomstbestendig te maken. Aan ons als nieuw bestuur is het alles gelegen ervoor te zorgen dat de kortebaandraverij Assendelft blijft bestaan.”

Wedden voor één euro?

Je hoeft niet te wedden op de omlopen om een leuke middag/avond te hebben, maar het is wel leuk en deelnemen kost echt een heel weinig geld. “Al voor één euro heb je de hele middag lol”, stelt Rik.

Er zijn verschillende soorten weddenschappen die je ter plekke kunt afsluiten. Bijvoorbeeld: voorspel welk paard de eindoverwinning behaalt. Inzetten kan vanaf € 1,-. Voorspel of een paard aan het eind van de dag bij de eerste drie eindigt (of bij de eerste 2, als je op de derde of vierde omloop speelt). Inzetten kan vanaf € 1,- Of voorspel welke paarden in de finale eerste en tweede worden, in de juiste volgorde. Inzetten kan vanaf € 0,50. Zie Harddraverijvereniging Assendelft (harddraverijassendelft.nl) voor meer uitleg.

Het huidige bestuur en de bij de ereprijs ‘Kortebaan van het Jaar 2022’.
Sinds 1829 werden er in de Zaanstreek jaarlijks draverijen over de weg georganiseerd.
Wie gaat er als eerste over de finish?