UPDATE

Koningsdag 2024 in de Zaanstreek: dit is er te doen!

Uitgaan
Voel je welkom in ’t Kalf, en kom genieten van lekker muziek, een oranjetompoes en/of van een heerlijke huisgemaakte hamburger of hotdog.
Voel je welkom in ’t Kalf, en kom genieten van lekker muziek, een oranjetompoes en/of van een heerlijke huisgemaakte hamburger of hotdog. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Natuurlijk gaan we op zaterdag 27 april 2024 weer groots feest vieren in de Zaanstreek. Net zoals ieder jaar is het op die dag Koningsdag. Maar wat is er tijdens Koningsdag 2024 te doen in de Zaanstreek? Hierbij een overzicht van de activiteiten.

Dit artikel is nog verder aangevuld met nieuwe actualiteiten in de Zaanstreek tijdens Koningsdag.

Koningsdag Zaanstreek 2024

Laten we hopen dat het op 27 april 2024 een beetje warm weer is. En geen regen of snijdend koude wind. Dat zal Koningsdag in de Zaanstreek vast en zeker net dat stukje gezelliger maken. Alhoewel, dan gaan we toch gewoon naar binnen? Er is altijd genoeg gezelligheid te beleven in de cafés en feesttenten. Om alvast in de stemming te komen én te noteren in de agenda hierbij alvast wat activiteiten die wij binnenkregen op redactie.zaanstad@rodi.nl Organiseer jij ook wat voor Koningsdag 2024 of weet je een leuke plek om samen het glas te heffen op de verjaardag van onze vorst, laat het Rodi Zaanstad dan weten!

Koningsdag Krommenie 2024

Ben je op 27 april op zoek naar een gezellige plek om de Koningsnacht én Koningsdag mee te maken waarbij overdag ook de kinderen worden vermaakt? Dan is het Atlantic Familiefeest de plek waar je moet zijn. Sander van Vaalen, uitbater van het Grand Café aan de Zuiderhoofdstraat 84, pakt voor de derde keer uit in stijl van de befaamde Bar Babbels Koningsfeesten.

“Het is echt een familiefeest. Op Koningsdag begint het familiefeest om 13.00 uur. Dit is gratis toegankelijk. Er is muziek en voor de kinderen staan er twee springkussens klaar. Er is gratis ijs voor de kleintjes, limonade en snoep. Dit kinderpretpark staat aan de ene kant van het terras waar de ouders zicht op hun kroost hebben als zij daar lekker dorpsgenoten kunnen ontmoeten en bijpraten. De opzet is, net als de twee voorgaande keren, een echt gezellig feest voor jong en ouder”, vult Sander aan.

Ook als de maag gaat knorren hoef je niet verderop te gaan. Achter het terras komt een overkapping met snackcorner. Van hotdogs tot een lekker frietje zijn daar verkrijgbaar. 

Natuurlijk kun je bij Atlantic ook Koningsnacht beleven. Er zijn 250 gelukkigen die al een kaartje hebben gekocht voor het inmiddels uitverkochte startfeestje tussen 19.00 en 21.00 uur. Vanaf 21.00 uur is er vervolgens plek voor nog eens 250 mensen. Een kaartje kost 5 euro en is dan ter plekke te koop. Een DJ zorgt voor de muzikale ondersteuning. 

Oudhollandse spelletjes

In de Nicolaaskerk op het Kerkplein 2 kunnen kinderen van 11.00 tot 14.00 oudhollandse spelletjes spelen. Meedoen is gratis en na afleggen van het parcours krijgt iedereen een prijs.

Koningsdag Zaandam 2024

Het is weer zover: het Royal Jazz Festival Zaandam komt eraan! Op drie podia bij cultureel centrum De Bullekerk bruist het op Koningsdag van de jazzzzz. Er spelen dit jaar maar liefst twaalf bands. De toegang is gratis. Je vindt het Royal Jazz Festival op de Westzijde 75 in Zaandam. Het programma is als volgt:

Buitenpodium:

  • 12:00 FBI Jazzband
  • 13:30 Alkmaarse Big Band
  • 15:30 Blue Tone Big Band
  • 16:30 Wouter Kiers Band

Pasveerzaal Fluxus:

  • 12:00 West End Big Band
  • 13:15 Ratatouille
  • 14:30 Ratajazz
  • 16:00 Zaanse Bigband

Podium Bullekerk:

  • 12:30 The Caledonians
  • 14:30 De Zaanse Ambassade & Jerney Kate
  • 16:30 Saskia Laroo Band & Hans Dulfer

Maak je borst maar nat en de droge keel vochtig met een lekker glaasje bier of wijn want ook op de Dam in Zaandam gaat het bij Borrel Bar Bruizz vanaf 26 april 14.00 uur tot de late uurtjes van 27 april door tijdens Swing With The King. Al jaren ‘bruizzende gezelligheid! Dit jaar ook met DJ Kevin D en DJ Chris. Koudere momenten? Warm je op bij het verwarmd terras of dans je weer warm!

De Bovenkruier kleurt fel oranje op Koningsdag

In buurtcentrum De Bovenkruier, Driesle Wetering 49, in ’t Kalf wordt met Koningsdag weer goed uitgepakt. Zeven bands, drie zangers en een dj gaan het publiek vermaken op een ouderwets gezellig koningsdagfeest.


Voel je welkom in ’t Kalf, en kom genieten van lekker muziek, een oranjetompoes en/of van een heerlijke huisgemaakte hamburger of hotdog.

Er is muziek voor ieder wat wils. Vorig jaar heeft de organisatie met een ‘oude’ muzikale vriendengroep de handen ineen sloegen en voor het eerst een groots koningsdagfeest in ’t Kalf georganiseerd. ‘Dit jaar gaan we op herhaling, met net als ‘vroeger’ ruimte voor allerlei soorten muziek. Van onder meer Hollandse hits en goude oude klassiekers gezongen door Ron Moed, Piet Meester en Jarko Petlan, de eigenzinnige en zeer muzikale popmuziek van Kingfisher (ruim 20 jaar geleden al te horen tijdens meerdere koninginnedagen op De Dam in Zaandam), tot lekkere pop- en rockklassiekers van Chocolate Scream, Stubborn 5 en 17th Street Music Club (de knaller aan het eind van de avond).’ 

Brutus Broekhoest 

Het wat steviger werk komt dit jaar van de Brutus Broekhoest Band. Natuurlijk mag het ouderwetse bluesgeluid van weleer gespeeld door de Damned & Dirty niet ontbreken. Om alvast in de stemming te komen voor een volgend muziekevenement in De Boov, speciaal gericht op jongeren, zaterdag 29 juni, is er ook ruimte gemaakt voor jong talent. De jongerenband Ost brengt hun eigen muziek ten gehore. In hun geluid is duidelijk terug te horen dat zij geïnspireerd zijn door jazz, soul, reggae, indie, funk en Rock… 

Koningsbal

Het muziekfestival start om 12.30 uur en de laatste band zal rond 20.15 uur het podium betreden. Overigens is er voor de allerkleinsten om 11.00 uur een heus Koningsbal, waar kinderen in hun mooiste koningsdagoutfit hun danskunsten mogen showen. Entree is gratis.

Koningsdag Westzaan 2024

De Koningsdag in de Kerkbuurt van Westzaan is al een begrip aan het worden. Vele dorpsgenoten brengen op deze dag een bezoek aan de Kerkbuurt. De dag heeft iets weg van een reünie. Jong en oud ontmoet elkaar op het stukje bij ‘t Reghthuys in Westzaan. Ze maken een praatje, doen mee met een activiteit, drinken wat bij een van de kraamhouders of kopen wat op de vrijmarkt. Op zaterdag 27 april 2024 gaat de Kerkbuurt van Westzaan dan ook weer bruisen van gezelligheid. Van 10.00 tot 16.00 uur ben je van harte welkom.

Er zijn ook vele gratis kinderactiviteiten zoals springkussen voor de kleintjes, stormbaan voor de grotere kinderen, kinderen kunnen zich laten schminken van 11.00 tot 15.00 uur. De Ballonnenman is aanwezig van 11.00 tot 15.00 uur en er is een vrijmarkt.

Bij het brandweermuseum kun je zien hoe de branden vroeger werden geblust. De Digitale Beeldbank heeft weer haar rekken met mooie foto’s uitgestald. Vrijwilligers zijn altijd welkom om een handje mee te helpen. Stuur dan een mail naar koningsdag@westzaan.nl.

Koningsdag Assendelft 2024

Koningsdag in Kerkbuurt Assendelft: plezier voor jong en ouder

Een lawaaipagegaai-fietstocht, een koninklijk ontbijt, scootmobielracen en een grabbelbad XXL. Ook dit jaar worden in de Kerkbuurt van Assendelft weer volop activiteiten voor jonge kinderen, de jeugd en ouderen georganiseerd.

Dankzij diverse bijdragen via het initiatief Voor je Wijkie van de Gemeente Zaanstad en trouwe en nieuwe sponsoren is het de organisatie van Koningsdag Kerkbuurt Assendelft weer gelukt om dit jaar een, voor de kinderen en ouderen, gratis activiteitenprogramma neer te zetten.

Scootmobielrace

De activiteiten zoals de vrijmarkt, het koninklijk ontbijt en de lawaaipapegaai-fietstocht zijn ieder jaar een succes, dus inmiddels een vast onderdeel van het programma van Koningsdag Kerkbuurt Assendelft. Dit jaar zijn er ook nieuwe activiteiten te beleven. Wat denk je van ringsteken tijdens de scootmobielrace (16+) of prijsjes grabbelen uit het grabbelbad XXL? Lasergamen en het Arena voetbaltoernooi worden ook dit jaar weer georganiseerd in samenwerking met TCSports uit Assendelft. De ouderen kunnen in het buurtcentrum A3 genieten van een lunch, het programma van het Koningshuis in Emmen op groot scherm bekijken en Oudhollandse spelletjes spelen.

Muziek

In de ochtend dansen de kinderen mee met de kinderdisco van Dansstudio Maaike. In de middag zijn er optredens van diverse artiesten uit Assendelft, zoals Dakxs, Jos en Dave, Thomas en Rose, Nightfall en veel meer.

Alle Koningsdag activiteiten vinden tussen 8.00 en 20.00 uur plaats in de Kerkbuurt van Assendelft, tussen de parkeerplaats van de PLUS supermarkt en het Koppieplein.

Koningsdag in Wormerveer

Vrijmarkt op Marktplein 

Nadat er jaren niets meer is georganiseerd hebben Michel Schermer en Ron Langenberg de organisatie op zich genomen om een Koningsdag vrijmarkt te organiseren.

Dit werd voor de pandemie al gedaan en werd voor Wormerveer een succes. Na een moeilijke opstart na de pandemie, vergunningen regelen etc. heeft het tweetal het groene licht van de gemeente gekregen om de Vrijmarkt veilig te organiseren.

Die vindt plaats op het Markplein ter hoogte van buurtcentrum De Lorzie. De slagboom gaat dicht en het terrein word afgezet met een hekwerk. Tevens is er bewaking aanwezig. De Lorzie is vanaf 7.00 uur open voor een kop koffie of een bezoek aan het toilet.

Iedereen mag op de Vrijmarkt gaan staan. Er is geen reservering van een plaats mogelijk en er geldt maar één regel; hetgeen wat niet verkocht is, neem je weer mee naar huis. ‘We krijgen het plein netjes, we laten het ook netjes achter’ luidt het motto.

Kinderkoningsdag met springkussens, ijs, poffertje en veel muziek

Kinderkoningsdag in Wormerveer vindt ook dit jaar weer plaats. Het kosteloos evenement voor kinderen tot en met twaalf jaar wordt gehouden op de Groene Valk en Groene Boer in Wormerveer. Iedereen is welkom!

Kom langs en geniet van springkussens, spelletjes, drinken, gratis ijsbolletjes, poffertjes, popcorn, schminken en knutselen bij de kraam van Fluxus. 

En natuurlijk zijn er optredens op het podium, met DJ Jamie van J-Sound die de hele dag door voor de juiste sfeer zorgt. Het feestje begint muzikaal om 12.00 uur met Dancebase. Tot en met 16.30 uur zijn er optredens van Aura, Blue Joe, Trivocal, Lenny Keylard en Ceder.

Afbeelding