100 jaar Parklaankerk doet spannende Zaanse Korrie-races herleven

Uitgaan
(v.l.n.r.) Sanna Danser, Mirjam Sloots - met de leien die op het dak moeten komen in de hand -, Feike Oppewal en Henk Kooi voor de 100-jarige Parklaankerk bij de Korrie's waarmee op zaterdag 10 juni races worden gehouden.
(v.l.n.r.) Sanna Danser, Mirjam Sloots - met de leien die op het dak moeten komen in de hand -, Feike Oppewal en Henk Kooi voor de 100-jarige Parklaankerk bij de Korrie's waarmee op zaterdag 10 juni races worden gehouden. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDIJK – “Een kussentje? Nee, de kinderen zaten vroeger ook zonder op de kar. Wat we wel op één kar al hebben gemaakt zijn twee handvaten om je vast te houden. Veiligheid voor alles”, stelt Henk Kooi. “Al waren er vroeger ook exemplaren waarbij een sleuf in de zijkant was gemaakt als handvat”, vult Feike Oppewal aan. De mannen zijn in hun nopjes met de zelfgemaakte ‘Korries’ die voor de kansel in de kerk staan te pronken. Het zijn lage, houten karretjes die aan een lang touw door drie tot vier personen worden voortgetrokken in een straatrace. Die traditie wordt op zaterdag 10 juni in ere hersteld tijdens het jubileumweekend van de honderdjarige Parklaankerk/De Ontmoeting, Parklaan 1.

Iedereen 10 en 11 juni welkom op eeuwfeest Parklaankerk/De Ontmoeting


Na de race werden de Korries in een bak met water gemikt om de ronddraaiende houten delen af te koelen.  (Foto: Gemeentearchief Zaanstad)

Een gevarieerd jubileumfeest waar niet alleen de gemeenteleden van de kerk welkom zijn, maar juist ook buurt/wijkgenoten en mensen uit de wijde omtrek. “De Ontmoeting mag dan op 25 mei 1923 als kerk zijn geopend, inmiddels is het een multifunctioneel gebouw. Een plek waar onder meer muziekverenigingen repeteren, er wordt gerouwd en getrouwd, activiteiten gehouden. Kortom, De Ontmoeting staat midden in de Zaanse samenleving. Het is echt niet alleen een jubileumfeest voor onszelf. Daarom is ook iedereen welkom om mee te vieren tijdens het jubileumweekend op zaterdag 10 en zondag 11 juni”, zegt predikante Mirjam Sloots met nadruk.


Parklaankerk anno 1925. 

Geheim 100 jaar Ontmoeting

Vandaag de dag is het zeker niet vanzelfsprekend dat een kerk het eeuwfeest kan vieren. Het geheim van het voortbestaan van De Ontmoeting schuilt wellicht in de naam De Ontmoeting. Een naam die sinds 1995 de gevel siert en synoniem staat voor de warme ontmoetingen die de gemeenschap organiseert. Zowel tijdens de wekelijkse diensten op zondag maar minstens zo goed op de vele verbindende activiteiten die er worden gehouden door de week. Of je nu gelovig bent, niet of ‘iets er tussenin’; je ontmoet er altijd een uitgestoken hand, vriendelijk woord en vrolijk gezicht.


Er werd in 1912 al ‘gekerkt’ op het Guispad tot de Parklaankerk in 1923 werd geopend.

Historische eyecatcher

Dat is ook te merken tijdens het interview voor dit artikel waar Sanna Danser, Feike Oppewal, Henk Kooi en Mirjam Sloots de spreekbuis vormen voor de informatie over het jubileumweekend. Iemand moet het woord doen en op de foto, maar minstens zo belangrijk is de inzet van iedereen die bij het eeuwfeest is betrokken. Samen is er een leuk activiteitenprogramma bedacht met de Korrie-race als historische eyecatcher.


De Korriewedstrijden brachten in de jaren ‘50 veel volk op de been. (Foto: Gemeentearchief Zaanstad) 

“In de brainstorm over hoe we ons eeuwfeest zouden gaan vieren was het Henk Bouman die met het idee van de Korrie-race kwam. Hij had er zelf ooit aan meegedaan. De laatste Korrie-race schijnt in 1961 te zijn gehouden”, meent Feike die samen met de andere leden van de ‘Mopperploeg’ de historisch verantwoorde karren heeft gemaakt. “Dat hebben we onder meer gedaan door informatie op te vragen bij het Zaans Museum. Daar moet ergens nog een origineel exemplaar staan. Maar die is zo goed opgeborgen, dat hij niet makkelijk tevoorschijn kan komen.”


De Parklaankerk anno 1932.

De Zaanse schrijver Martin Rep bracht met zijn artikel ‘Op zoek naar de laatste Korrie’ ook zicht op de vormgeving van de kar. “Uit onder meer het blad Zaans Erfgoed blijkt dat er vanaf 1946 Korrie-wedstrijden werden gehouden op de Prins Hendrikkade. Het was een traditie met luilak waarin scholenteams het tegen elkaar opnamen. De lichtste klasgenoot zat op de platte, lage kar terwijl tot acht jongens hem voortrokken”, licht Sanna Danser een stukje ‘Korrie-historie’ toe.

Degelijk eikenhout

Omdat de houten assen en wielen tot ontbrandingshitte warm werden, moesten de Korries aan het eind van het 50 meter lange traject in een bak met water worden gekieperd om af te koelen. “Dat doen we ook op zaterdag 10 juni om de traditie hoog te houden”, zegt Henk Kooi. “Wie dat als eerste na de race heeft gedaan en de handen in de lucht steekt, is de winnaar. En geloof mij, die karren zijn best nog zwaar. Want wij hebben ze weliswaar historisch verantwoord gemaakt, ze zijn nu van degelijk eikenhout.”


Met het optreden om 13.45 uur van slagwerkgroep De Saen wordt een muzikale start gemaakt van de feestmiddag.

Boomwortels

Om het veilig te houden in de smalle Parklaan rijden de deelnemers niet naast elkaar maar tegenover elkaar. “We hebben bewust de bobbel in het wegdek uit het parcours gehouden. Spannend wordt wel hoe de Korrie reageert op de verhogingen in het wegdek door de boomwortels. Plus het feit dat er geen stuur op zit…”, zegt Henk Kooi met een grote glimlach op zijn gezicht.

Jubileumweekend

Tijdens het jubileumweekend gaan de deuren zaterdag 10 juni om 13.00 uur open voor een expositie met rondleiding over 100 jaar Parklaankerk/De Ontmoeting. Met het optreden om 13.45 uur van slagwerkgroep De Saen wordt een muzikale start gemaakt van de feestmiddag.

Om 14.15 uur begint de Korrie-race die geopend wordt door onze burgermeester Jan Hamming. De wedstrijd vindt plaats voor de kerk en duurt tot 16.00 uur. Er is nog plek voor teams of individuele deelnemers om mee te doen aan deze historische race. Je kunt een heel team aanmelden of als ‘Korrie-trekker’ meedoen waarbij de organisatie voor een Korrie-zitter zorgt als je die niet zelf in je team hebt. Aanmelden kan via korrierace@gmail.com Om 16.30 uur is de prijsuitreiking.

Ook op zondag ben je welkom tijdens de feestelijke jubileumkerkdienst die om 10.00 uur begint en waar je wordt ontvangen met thee/koffie en een Zaanse lekkernij.

Zie voor het complete programma www.deontmoetingzaandijk.nl.

Met het optreden om 13.45 uur van slagwerkgroep De Saen wordt een muzikale start gemaakt van de feestmiddag.
Na de race werd de Korrie in een bak met water gegooid om de houten draaiende delen af te koelen.
Afbeelding
De Korriewedstrijden trokken in de jaren vijftig/zestig veel volk.
Afbeelding
Afbeelding
(v.l.n.r.) Sanna Danser, Mirjam Sloots (met de leien die op het dak moeten komen in de hand), Feike Oppewal en Henk Kooi voor de 100-jarige Parklaankerk bij de Korrie's waarmee op zaterdag 10 juni races worden gehouden.