Vakantiegevoel dichtbij eigen huis

Uitgaan
Spontane optredens.
Spontane optredens. (Foto: aangeleverd)

WORMER - Na het grote succes van vorig jaar kon het niet anders dan dat er ook dit jaar weer een buurtcamping georganiseerd wordt op het terrein bij zwembad Het Zwet,  Sternstraat 2.

Ook dit jaar weer Buurtcamping bij zwembad Het Zwet in Wormer

De voorbereidingen zijn in volle gang om van de editie 2023, van 21 tot en met 24 juli, weer net zo’n hit te maken. Vrijdag 21 juli om 13.00 uur openen de slagbomen en mogen buurt- en dorpsbewoners hun tentje komen opbouwen voor een vol weekend vakantieplezier naast de deur. 

“Het was bijzonder om te zien hoe alle kampeerders binnen een mum van tijd met elkaar in contact kwamen. Tijdens de buurtcamping organiseren we allerlei activiteiten, van samen sporten en spelen tot samen muziek maken en uiteraard samen eten. Iedereen wordt bij de activiteiten betrokken. Zowel de tiener die nog niet zo goed durft en zich ’t liefst terugtrekt in de tent als de praatgrage oudere die ’t hele weekend alle aandacht krijgt en heerlijk zijn of haar verhaal mag en kan doen aan alle aanwezige luisterende oren. Over het algemeen gaat dat op een heel natuurlijke speelse wijze, waar dat minder vanzelf gaat zetten we onze ‘entertainmentbrigade’ in. Vrijwilligers en beheerders die alert zijn op signalen en mensen op een respectvolle manier benaderen en prikkelen om een ieder ‘uit z’n tent te lokken. Men voelt zich gezien en gehoord. Iedereen hoort erbij”, vertelt Lonneke van Soest, sociaal werker van Scwo en projectleider van De Buurtcamping. “Lekker met een boek voor de tent zitten en de spelletjes van een afstand bekijken hoort natuurlijk ook bij de opties… ‘tis wel vakantie he?”, voegt ze nog toe. 

Organisatie

De organisatie van de Buurtcamping Wormerland is in handen van stichting Scwo in samenwerking met zwembad Het Zwet, De Bredeschool Wormerland, stichting De Buurtcamping en buurtbewoners. Een aantal vrijwilligers van vorig jaar is dit jaar beheerder geworden. Ook uit de kampeerders van vorig jaar zijn nieuwe vrijwilligers opgestaan. Beheerders en vrijwilligers werken samen met een professioneel team jongeren- en ouderenwerkers vanuit het sociaal cultureel centrum Wormerland. 

Vakantiegevoel

De Buurtcamping zelf is een prachtig project waar je heel dichtbij huis toch volledig het vakantiegevoel krijgt. “De locatie is natuurlijk ook geweldig bij zwembad Het Zwet”, aldus de organisatie. Om met de woorden van een bezoeker van vorig jaar te spreken: ‘het is net een all-inclusive superdeluxe 5-sterren camping’. Niet helemaal all-inclusive, maar het komt een eind in de richting. Het kamperen is namelijk inclusief ontbijt en op vrijdag en zaterdagavond een diner. 

Een deel van de plekken op de buurtcamping is gereserveerd voor gezinnen die het momenteel financieel moeilijk hebben. Deze gezinnen betalen voor de buurtcamping een ander tarief. “Met behulp van sponsoring en fondsen proberen we het kampeergeld en zo de drempel om naar de buurtcamping te komen, zo laag mogelijk te houden”, aldus de organisatie. Wie toch worstelt met de tarieven door welke omstandigheden dan ook, kan contact opnemen met Lonneke,  email lonneke.vansoest@scwo.nl. 

In in Zaanstad verrijzen van 21 t/m 24 juli vier buurtcampings. Naast de camping in Wormer, zijn er buurtcampings in het Agathepark, Koogerpark en Burgemeester In ‘t Veldpark.

Verbroedering en verbinding alom. De Buurtcamping is echt voor iedereen.
Vrolijkheid troef.