Tiende Hembrug Happening zondag 10 september wordt ‘Good-Bye Editie’

Uitgaan
Medeorganisator Peter Sikkes op de locatie waar zondag 10 september de ‘Good-Bye Editie’ van de Hembrug Happening gaat plaatsvinden.
Medeorganisator Peter Sikkes op de locatie waar zondag 10 september de ‘Good-Bye Editie’ van de Hembrug Happening gaat plaatsvinden. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Wat ik het hoogtepunt vind van de afgelopen negen edities? Dat is de ‘optelsom der delen’. De sfeer en beleving staat nummer één. De afgelopen keren bracht de Happening zoveel mensen bij elkaar. Karin en ik hebben daardoor ook zo enorm veel lieve, leuke mensen ontmoet. Maar nu kijken we aan tegen de ‘Good-Bye Editie’. De tiende editie op zondag 10 september wordt de laatste Hembrug Happening”, zegt Peter Sikkes.

‘Nog één keer zetten we ons hart open en onze tanden erin’

De organisatiekoek is op voor Peter en zijn vrouw Karin Seine. Althans, voor de Happening. Want de naam van zijn organisatiebureau Music Works duikt in de toekomst ongetwijfeld weer op als er een bijzonder event wordt opgezet. Maar voor Zaanstad gaat de Hembrug Happening definitief van de activiteitenagenda.


Lekker chillen.

Uitdaging

Als we samen met Peter over het Hembrug terrein lopen waar de Happening gaat plaatsvinden, is het enthousiasme voor het unieke, altijd vrij toegankelijke festival nog steeds voelbaar. “Onze eerste editie was 2014 maar je wordt op deze plek nog steeds creatief uitgedaagd. De laatste editie speelt zich af op de plek waar we ook vorig jaar zaten: aan de kant van Lab 44. Op het grote grasveld komt de fietsenstalling en de kinderactiviteiten. Daar rechts komt de theetuin, op die plek de minicamping, daar de toiletten”, zegt Peter als hij aanwijst waar het gaat allemaal gaat ‘happenen’. Tegelijk is de rek om de organisatie op zich te nemen er bij het echtpaar eigenlijk al een paar jaar uit.


Bijpraten en verbinding onder de luifel.

Groei

Peter: “Karin is al jaren meegegaan in mijn droom om de Happening te organiseren. Terwijl ze haar tijd eigenlijk moest steken in haar eigen bedrijf in familie- en organisatieopstellingen. Maar het publiek omarmde ons festival steeds beter. Het groeide zoals we dat graag zagen: organisch. Dat is het mooie van evenementen; het brengt mensen bij elkaar. Als organisator zie je gelijk waar je zo lang aan gewerkt hebt. Op de editie van 2019 overstroomde het terrein met bezoekers. Ik zag allemaal blije gezichten die de sfeer van bewustwording, muziek, theater, ontmoeten, vieren en dansen oppakten. Maar toen kwam Covid...”


Creatief duo.

‘Derde kind’

Financiële uitdagingen als twee wel geproduceerde, maar last minute geannuleerde festivals, (‘we zijn een jaar lang bezig met het organiseren, boeken van bijzondere artiesten, straattheater etc.’ dat kost ook geld’) waren lastige en pittige zaken die ze te boven moesten komen. Toch ging het duo door. Ze noemen in een persoonlijk woord de Hembrug Happening ‘hun derde kind’.


De editie van 2019 was zeer goed bezocht. Corona was nog slechts de naam van een biermerk...

Eren en danken

In bloemrijke taal zeggen we: “Nog één keer de Happening! Voor de liefde. Voor het vieren. Voor cultuur. Voor de gemeenschap. Voor de grootsten de kleinsten en alles er tussenin. We eren de Happening en alles wat deze beweging heeft gebracht in Zaanstad op het Hembrugterrein. Daarmee eren en danken we ook alle culturele partijen, vrijwilligers, artiesten, bouwers, makers, versierders, ondernemers, helpende handen en de duizenden grote en kleine kinderen die scharrelden en timmerden. Die dansten, zich verwonderden, die vrijheid voelden, die het leven vierden op de Happening. Die groot geworden zijn met de Happening! We eren het mooie en het minder mooie.”


Mooie paradijsvogels in overvloed bij vorige edities. (Foto’s: Dirk Karten)

Bezieling

Soms knikten de knieën. Soms vielen ze letterlijk om. Maar dan herpakten Peter en Karin zich en gingen door. Gedreven door idealen. Ze wisten uit hun brede netwerk pareltjes naar Zaandam op het podium te krijgen. De waardering was zo groot dat de winnaar van de Grote Prijs van Nederland zelfs een podiumplek op de Happening kreeg als prijs. Zo komt Peter net terug uit Frankrijk waar hij een festival bezocht om inspiratie op te doen als organisator.

“Nog één keer zetten we ons hart open en onze tanden erin. Het heeft gekost en gebracht. We nodigen elke oude en nieuwe bezoeker uit om er 10 september bij te zijn. Vóór de Happening! Voor jou. Voor de kinderen en voor ons, de bezieling/drijvende kracht/organisatie”, aldus het tweetal.

Samenwerking

Heel even was doorgaan in zicht. Er lagen plannen om de organisatie van de Zaanse Uitmarkt over te nemen. “Een mogelijkheid tot prachtige synergie en vernieuwing. Elkaar versterken en helpen. Het had best samen kunnen plaatsvinden. De UITmarkt zagen we als kans op samenwerking, ruimte creëren voor velen. Dit plan werd geweldig gevonden, omarmd en goedgekeurd op alle lagen. Maar helaas ook deels niet goed ontvangen. Toen dat afketste, besloten we: de koek is op voor de Happening. We kunnen niet elk jaar opnieuw professionals vrijwillig mee laten werken. Om vandaag de dag zo’n groot, vrij toegankelijk festival te organiseren, heb je gewoon geld nodig.”

Energie stroomt weg

De organisatoren kregen ook te maken met teruglopende subsidies en sponsors die afhaakten. Belangrijke redenen voor het besluit de tiende keer te bestempelen als de Good-Bye Editie.

“Om een festival als Hembrug Happening te kunnen creëren en volhouden is er bedding nodig. Een organisatie is immers een levend organisme. Dat heeft voeding en draagkracht nodig. Dat kwam al die jaren van binnenuit. Dit blijkt niet genoeg te zijn. Het voelt als een vergiet, energie stroomt weg. Er is niets om het om te vangen.”

Programma

En dus wordt er nog één keer op dat lekker ‘rafelige’ Hembrugterrein podium gegeven aan grote en kleine paradijsvogels. In een opzet met de sfeer van het begin; klein, fijn en schattig. Een moment om samen te versieren, herinneringen op te halen, muziek te maken. Om te genieten van bijzondere dingen zoals de mini-camping van Johanna’s Hof en de Kinderhoek van Luttel & Zuks, te timmeren en knutselen. Ouder– en kind yoga te beoefenen of een kopje thee te drinken in de theetuin. De knorrende maag  te vullen bij de foodtrucks. Liggend in het gras te  genieten van optredens van Silvia Saunders, Mila & Mira, Vic Willems, Roofman, The Tailbones en Bradu.

Kom op de fiets

Het festivalterrein is deze editie aan de Zaanzijde naast LAB44. Daar bevindt zich ook een grote fietsenparkeerplaats. Er is op het terrein zeer beperkt plek om de auto te parkeren dus kom lekker op de fiets. De openingstijden zijn van 11.00 tot 20.00 uur. Een entreekaartje is niet nodig, het festival is vrij toegankelijk.

Kijk voor het complete programma op https://hembrughappening.nl

De Hembrug Happening is een festival van sfeer, verbinden, inspireren, ontmoeten, samen zijn, creëren, betekenis, bewustwording en plezier maken.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding