Zaans Museum presenteert nieuwe fototentoonstelling STROOM

Uitgaan
10 september 2020: transport over het water met de sleepboten van Rodietransport die zes reusachtige silo's vervoeren van Den Helder naar Antwerpen.
10 september 2020: transport over het water met de sleepboten van Rodietransport die zes reusachtige silo's vervoeren van Den Helder naar Antwerpen. (Foto: Bert Verhoeff)

ZAANDAM - Het Zaans Museum, te vinden aan het Schansend 7 (Zaanse Schans) presenteert vanaf 29 september de nieuwe fototentoonstelling STROOM. Het gaat om 125 foto’s van de Zaan als spiegel van veranderend Nederland.

Op veel plekken in Nederland zien we het landschap wezenlijk veranderen: industrie trekt zich terug, bewoning en recreatie rukken op. Nergens wordt dit zo goed zichtbaar als langs de Zaan. Fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Hun foto’s tonen een streek vol contrasten en fungeren als een spiegel voor Nederland.

Context

De tentoonstelling wordt in een regionale en nationale context geplaatst door architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en Tim Knol. Beiden spreken een audiotour in. Alkemade plaatst de transitie aan de Zaan in een breder Nederlands perspectief en verzorgt het essay bij de tentoonstelling. Muzikant Tim Knol gaat met de geportretteerde bewoners in gesprek: hoe ervaren zij de transitie aan de Zaan? Hij beschrijft én bezingt de Zaan in een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte soundtrack: Currents.

Fotoboek

Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Stroom. De Zaan in beweging. Het fotoboek volgt de wandeling langs de Zaan van Verhoeff en Galjaard, van noord naar zuid, van Westknollendam tot Zaandam. De tentoonstelling is te zien tot 31 maart 2024.

28 februari 2021, een supper op de Zaan in dikke mist.
Een vrachtwagen lost rijst bij de Lassie fabriek Zaandam.
Grote drukte op de Zaan bij Wormerveer.
De Zaan als openbaar zwembad...