‘Evenement kan uitgroeien tot van grootste bokketochie van heel Nederland’

Uitgaan
Ook het team van Susan Neijenhuis van café Zaanzicht heet de liefhebbers van een goed glas bokbier (wijn of frisje telt ook voor een 'bokstempel') van harte welkom op het Zaanse Bokketochie.
Ook het team van Susan Neijenhuis van café Zaanzicht heet de liefhebbers van een goed glas bokbier (wijn of frisje telt ook voor een 'bokstempel') van harte welkom op het Zaanse Bokketochie. (Foto: Evert Ruis)

ZAANSTREEK - “We verwachten dat we met de stap die we binnenkort maken het Zaanse Bokketochie zal uitgroeien van grootste bokketochie van Noord-Holland naar grootste van heel Nederland”, zegt stichtingsvoorzitter Willem Wijker een tikje geheimzinnig. Nog niet alles is rond, dus kan hij niet het achterste van zijn tong laten zien. “Een hint naar welke kant we opgaan is te zien aan het cadeau dat we dit jaar weggeven bij een volle stempelkaart”, vult penningmeester Marco Oldenhof aan. Hoe dan ook, op zaterdag 7 en zondag 8 oktober staat de 53e op stapel van hét Zaanse bokbierfestival waar de echte bierliefhebber kan kennismaken met de beste bokbieren van ons land.

Zaterdag 7 en zondag 8 oktober Zaanse Bokketochie bij café Zaanzicht, eetcafé De Toog, bar Bruizz, Grand Café Batavia 1894 en Het Heerenhuis

Alles wordt duurder, behalve de prijs voor een goed glas bokbier tijdens het Zaanse Bokketochie. “Die houden we gelijk aan de afgelopen voorjaarseditie; 4,50 euro”, vertelt Marco. En dat is op zich al goed nieuws want tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd de bieraccijns nog eens extra te verhogen met gemiddeld ruim 16%. Door de verandering van het accijnssysteem per 1 januari kan dit oplopen tot 50% en meer.


Zanger Peter Beense staat garant voor veel sfeer en gezelligheid. 

Genieten van livemuziek op zondag

Wat ook gelijk blijft aan voorgaand ‘tochie’ is de livemuziek op de zondag. “Dat was een groot succes en werd gewaardeerd door de bezoekers. Vandaar dat er bij elke deelnemende horecagelegenheid live muziek weerklinkt”, vult voorzitter Willem Wijker aan.

Italiaanse sfeer

Zo zingt Patrick van Ons zondag 8 oktober bij café Zaanzicht aan de Oostzijde. De inwoner uit Assendelft heeft André Hazes als grote voorbeeld en zingt (h)eerlijke Nederlandstalige nummers, waaronder zelfgeschreven. Zanger Dennis Burger treedt op in eetcafé De Toog, Zuideinde in Koog aan de Zaan met heerlijk in het gehoor liggende nummers waarbij ook de Italiaanse sfeer op zijn accordeon in doorklinkt.

Topper Peter Beense

Heeft hij nog een introductie nodig? Peter Beense. Je komt deze zeer bekende Nederlandse zanger tegen bij bar Bruizz op de Dam in Zaandam. Zing mee met zijn hits als Van m’n biertje blijf je af en Vanaf Vandaag. Heerlijk klinkende funk en soul van de formatie Soul Sessions is te horen bij Het Heerenhuis, Zuiderweg in Wijdewormer. Livemuziek bij Grand Café Batavia 1894, Veerdijk in Wormer is er in de vorm van het optreden van een surprise act.

Bokbier, je likt je sik, eh,...vingers er bij af!

Deelnemers

De bestuursleden benadrukken dat het cadeau dit jaar er echt een is die het waard maakt de stempelkaart vol te krijgen bij alle vijf de deelnemende horecazaken.

“Maar let op, alleen bij deze deelnemers krijg je een stempel op zaterdag 7 en zondag 8 oktober: café Zaanzicht aan de Oostzijde, eetcafé De Toog, Zuideinde in Koog aan de Zaan, bar Bruizz op de Dam in Zaandam, Grand Café Batavia 1894, Veerdijk in Wormer en bij Het Heerenhuis, Zuiderweg in Wijdewormer. De tap gaat om 13.00 uur open”, licht Marco Oldenhof toe.

Beste bokbieren van Nederland

De deelnemende horecazaken serveren stuk voor stuk de beste bokbieren van dit herfstseizoen. Een jaargetijde waarin landelijke brouwerijen traditioneel hun lekkerste bokbieren serveren. Wat dacht je van Jopen Johannieter. Dit seizoensbier wordt gebrouwen met een grote hoeveelheid geroosterde tarwemout. Ontdek een verrassend volle smaak waarbij de gebrande bitterheid balanceert met zoete tonen van chocolade, karamel, rozijnen en rood fruit.

Subtiele smaakbeleving

Of geniet van de zacht zoete rijke smaak van Grolsch Rijke Herfstbok. Een traditioneel ondergistend gebrouwen seizoensbier met een aangename, zacht zoete smaak. Robijnrood van kleur met een mokkakleurige schuimkraag.

Een bier dat de liefhebber zeker niet mag overslaan is Texels Bock. Een krachtig en smaakvol bier dat je de herfst doorhelpt. Het bier heeft de kleuren van dit seizoen, zoete tonen en een licht bitter karakter. Texels Bock is zo gebalanceerd en rijk aan smaak dat het vele prijzen heeft gewonnen. (zoals Lekkerste Bockbier van Nederland in 2009, 2010 en 2011 en Beste Bockbier van Nederland in 2010 en 2011).

Genieten van klassiekers

Brouwerij ’t IJ laat je genieten van de klassieker IJbok; donker en stevig, maar minder zoet dan je misschien zou verwachten. De mooie lichtbruine schuimkraag blijft lang staan, terwijl het donkere zwartbruine bier zijn aroma’s loslaat van geroosterde granen, een beetje koffie en mooi donker fruit. De afdronk is prettig droog.

En wat dacht je van deze klassieker: La Chouffe Bok 666. Deze topper onderscheidt zich door een koperkleurige tint, een frisse en fruitige neus en een aangenaam volle smaak die op een bittere toets eindigt. Genieten met hoofdletter G van dit bokbier dat speciaal voor Nederland wordt gebrouwen.

Smakelijke Bokkelul

“En natuurlijk ontbreekt ook de Bokkelul van brouwerij Eeuwige Jeugd niet. Een rood gekleurd bock bier waarin Duitse edelhoppen van de befaamde familie Weyerman zijn verwerkt. Allemaal topbokbieren die echter ook vaak stevig zijn qua alcoholgehalte. Daarom ons advies: drink met mate(n), ken je grens en kom op de fiets of ga lopend. Of pak de bokbus als je naar de verder af gelegen deelnemers wilt. En hou het gezellig, ook voor onze buren”, adviseert de organisatie.

Wijntje of Spa ook goed

Voor wie opziet tegen vijf glazen speciaalbier; je kunt ook gewoon een wijntje of glaasje spa bestellen. Die telt ook mee voor de felbegeerde bokstempel op je stempelkaart.

‘Gouden regels’

De organisatie van het Zaanse Bokketochie roept op het gezellig te houden en heeft voor een geslaagd Bokketochie een aantal ‘gouden regels’ bedacht. Zoals: kom op de fiets of maak gebruik van de speciale Bokbus. Die rijdt als een gratis pendeldienst tussen de cafés. Heb respect voor de buren van de horecazaken. Dus niet ‘wild gaan plassen’. Volg de instructies van de handhavers. Die doen ook gewoon hun werk en willen weer veilig thuiskomen. Zijn er toch ongeregeldheden, meld het dan bij het betreffende café.

De organisatie tipt nog: neem ook cash geld mee. “Door de drukte kan het voorkomen dat er een pinstoring is. Met cashgeld op zak voorkom je dat je dorst niet wordt gelest.”

Tip

Tot slot deze tip: verdeel je tochie over de twee dagen. En last but not least: maak er samen een gezellige feestje van zonder kater. Laat het je smaken! Proost!

Afbeelding
Afbeelding
Zanger Peter Beense staat garant voor veel sfeer en gezelligheid.