‘Als vrijwilliger aan de slag moet niet op werk gaan lijken’

Uitgaan
Als vrijwilliger aan de slag is ook goed voor de training van je lachspieren...
Als vrijwilliger aan de slag is ook goed voor de training van je lachspieren... (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – Ze hebben maar liefst 150 foto’s geselecteerd voor de expositie van Zaankanters die zich inzetten als vrijwilliger; fotografen Herman Helsloot en Johan de Bree. Het resultaat van hun werk is te zien in de door Zaankanters voor Elkaar georganiseerde foto-expositie. Die wordt donderdag 7 december tegelijkertijd geopend in de Bieb in Zaandam (Westzijde 170a) en de Bieb van Krommenie (Heiligeweg 170).

Fotografen Herman Helsloot en Johan de Bree brengen Zaanse vrijwilligers in beeld op expositie


De fotografen bezochten allerlei locaties in de Zaanstreek waar vrijwilligers actief zijn. 

“De opening wordt op twee locaties tegelijk gedaan door één wethouder”, licht Giovanni Masetti van Zaankanters voor Elkaar toe. De welzijnswerker bij vrijwilligersplatform voor de Zaanstreek had een uitdaging voor het verrichten van de officiële openingshandeling om 14.00 uur. “Wethouder actief burgerschap Harrie van der Laan is zelf aanwezig in de bieb van Zaandam maar door het inzetten van de moderne technieken is de handeling tegelijkertijd te zien in de Bieb van Krommenie”, licht hij toe.

Dag van de Vrijwilliger

Met de foto-expositie vraagt de ‘online marktplaats voor vrijwillige inzet’ tegelijk aandacht voor de Dag van de Vrijwilliger. Die vindt ook op 7 december plaats. Zaankanters voor Elkaar denkt echter breder dan één dag de onmisbare vrijwilligers in onze samenleving in het zonnetje te zetten. Dat doen ze het hele jaar door.


Concentratie...

Netwerkmoment

“We delen ongeveer 72 keer per jaar ons ‘Blik van Waardering’ uit aan vrijwilligers. Door de foto-expositie brengen we nu letterlijk het leuke werk dat vrijwilligers doen in beeld. Bij de opening op 7 december zijn er op beide locaties ook kramen te vinden van organisaties die mensen zoeken. Het is tegelijk een mooi netwerkmoment”, licht Giovanni toe.

Hard nodig

Aan de slag als vrijwilliger; als alle mensen die zich ergens vrijwillig voor inzetten zouden stoppen, zou onze maatschappij acuut praktisch tot stilstand komen. Van gastvrouw in het ZMC tot bestuurders van (sport)verenigingen, iedere vrijwillige inzet is keihard nodig om de wereld soepel te laten draaien. We willen wel dat ons kind op de voetbalvereniging gaat, maar je zelf als leider of trainer inzetten, dat is vaak teveel gevraagd. Liever wordt een boete betaald om één keer per jaar achter de bar te staan dan het zelf te doen. Daardoor mis je ook veel sociale contacten en de kans om persoonlijk te groeien.


Net op het juiste moment de foto maken...

Hulp bedrijfsleven

Giovanni: “Corona heeft niet meegeholpen vrijwilligers binnenboord te houden bij organisaties. En dat terwijl bewezen is dat vrijwilligerswerk je vitaal houdt. Het geeft bovendien voldoening. Zeker als je bent gestopt met werken en je jezelf nog nuttig wil maken voor de maatschappij. Daarbij is er een rol voor de werkgevers nodig. Er zijn al bedrijven die werknemers die 64 jaar worden de ruimte geven zich in werktijd te oriënteren op vrijwilligerswerk.”

Niet op werken lijken

De truc is wel iets uit te zoeken dat bij je past. Dat kan in het verlengde liggen van wat je als betaalde baan deed. Maar ook iets heel anders. “Voorwaarde voor vrijwilligerswerk is dat je het leuk vindt om te doen. Het moet niet op werken gaan lijken. Je doet het voor anderen, maar ook een groot deel voor jezelf. Bijvoorbeeld voor de voldoening die het geeft als je je kennis overdraagt.”

Vraag en aanbod

Via een speelse test op www.zaankantersvoorelkaar.nl kun je inzicht krijgen in welk type vrijwilligerswerk bij je past. Je kunt op het platform aangeven op welke manier je je hulp aanbiedt. En komt er de vragen tegen van organisaties die jou zoeken. Van samen boodschappen doen, kleine klusjes in en om, de woning oplossen tot een maatje om, samen leuke uitspatjes te maken. Er staan ook hele simpele vragen op waarmee je iemand heel gelukkig kan maken door bijvoorbeeld eenmalig samen een menu te halen bij de McDonalds…

Samenwerking

De fotografen die nu exposeren zijn zelf ook vrijwilligers in hart en nieren. Herman Helsloot is fotograaf bij poppodium DE FLUX en de Groote Weiver. Daar ontmoette hij Johan de Bree die ook als podiumfotograaf actief is.

‘Als vrijwilliger blijf je vitaal en maatschappelijk nuttig’

“Zo ontstond de samenwerking. De expositie laat een gevarieerd aanbod aan foto’s zien. Van portretten tot vrijwilligers die aan het werk zijn op hun locatie. Met de tentoonstelling willen we ook het soms verkeerde beeld doorbreken wat mensen hebben bij het woord vrijwilliger. Het gaat echt niet altijd om liefdadigheid”, besluit Giovanni.

Na de officiële start op 7 december is de expositie tot eind december te zien tijdens de openingsuren van de Bieb.

Afbeelding
Afbeelding
De fotografen bezochten ook allerlei bijeenkomsten waar vrijwilligers actief zijn om dit soort foto's te kunnen maken.