Weekend vol ervaringen en nieuwe ontdekkingen bij Taets in Zaandam

Spirit Days: Waar nuchterheid en spiritualiteit samengaan

Uitgaan
Monique Reitz en haar moeder Sietske Brander staan ook op Spirit Days.
Monique Reitz en haar moeder Sietske Brander staan ook op Spirit Days. (Foto: Charlotte Schaap)

ZAANDAM - “Soms staan mensen in een klankschaal te roeren. Maar dat geeft niets. We leggen graag uit hoe je het hoort te gebruiken”, vertelt Monique Reitz, eigenaresse van Oceandrum in Krommenie. Ze staat, samen met haar moeder Sietske Brander, eigenaresse van Sietskes-Mineralen in Wormerveer, komend weekend op Spirit Days. De spirituele beurs die plaatsvindt in Taets, Hemkade 16. We bezochten twee deelnemers en gingen daarbij op zoek naar onze eigen spiritualiteit.

Door: Charlotte Schaap

Op 17 en 18 februari kun je in de evenementen locatie op het Hembrugterrein ontdekken wat spiritualiteit betekent. Er zijn maar liefst meer dan 125 kramen met artikelen en diensten waar je je innerlijke zelf een oppepper en dieper inzicht mee kunt geven.

Weekend vol ervaringen en nieuwe ontdekkingen bij Taets in Zaandam

“Iedereen kleedt de kraam altijd heel mooi aan. Als bezoeker kun je gewoon lekker hier rondlopen en kijken wat je aanspreekt. Je bent echt een dagje uit”, zegt beursorganisator Daniëlle de Groot.

Moeder en dochter én collega’s

Naast moeder en dochter zijn Sietske en Monique collega’s. “Bij onze kraam vindt de bezoeker edelstenen, verschillende klank instrumenten, thee en kruiden. We houden er vooral van mensen informatie te geven en te laten ervaren wat een bepaalde steen, kruid of object voor je kan doen.” Hun thuiswinkels in Krommenie en Wormerveer wordt bezocht door mensen die meer willen weten over spiritualiteit. Je vindt er een collectie die met zorg is samengesteld. In een kamer met grenenhouten wanden en kasten vol edelstenen, groot en klein, ruw en glad, glanzen en mat, word ik warm ontvangen. “Dit is nog maar de helft van wat meegaat”, zeggen de dames enthousiast als ze naar de reeds klaargezette beursvoorraad wijzen.


Bij de stand van Sietske en Monique vindt de bezoeker edelstenen, verschillende klank instrumenten, thee en kruiden.

Edelstenen

“Een edelsteen kan gewoon mooi zijn en tevens een speciale betekenis hebben. Het is maar net wat je wilt. Op Spirit Days houden we het vooral luchtig. We vinden het belangrijk dat ons assortiment voor iedereen toegankelijk is. Als je een steen mooi vindt om in je huis te zetten, dan koop je het daarvoor. En ja, dat het nu een speciale betekenis heeft, dat is natuurlijk ook leuk.”

Tintelen in mijn keel

Naast edelstenen biedt het tweetal muzikale belevingen. De Zaanse dames zijn duidelijk van het type ‘niet lullen maar poetsen’. Ze willen vooral hun kennis delen en de bezoeker laten ervaren wat een object voor ze kan doen. Tijdens het interview pakken ze het ene na het andere instrument erbij. Sietske brengt een stemvork (een tweetandige metalen vork, die bij trilling een bepaald geluid brengt) op mijn schouder. En daarna een klankschaal (een metalen of koperen schaal) naast mijn gezicht. Ik voel het tintelen in mijn keel, kriebelen in mijn lijf. Een totaal gevoel van ontspanning.

Monique pakt een Oceandrum. “Dit is een rieten mand met zelfgekozen zaden. Als het beweegt hoor je het geluid van de zee.” Ze beweegt de mand. Het geluid van golvende zee grijpt onze aandacht en vult de ruimte.

Helderziende waarnemingen

Ook de goedlachse Eva Slootemaker heeft heel veel zin in haar deelname aan Spirit Days. “We zijn één grote familie. Allemaal leuke collega’s en beurshouders. Er is geen concurrentie”, aldus het Zaandamse medium dat al 21 jaar op beurzen spirituele consulten geeft. Eva vindt het belangrijk de tijd te nemen voor de mensen die haar bezoeken voor een ‘reading’ (helderziende waarneming).


Het Zaanse medium Eva Slootemaker geeft al 21 jaar spirituele consulten op alternatieve beurzen.

“Veel mensen komen altijd naar mij toe voor een consult. Beurstip: pak snel een nummertje, want er staat altijd een flinke rij. Ik bied verschillende consulten aan. Zoals op basis van numerologie (op basis van je geboortedatum vertelt Eva wat over wat ze van ‘gene zijde’ door krijgt). Ik leg ook de Tarotkaarten. Daarmee kan ik zien in welke processen mensen zitten en kan wat vertellen over hun toekomst. Ook doe ik aan foto’s lezen en contact maken met overledenen.”

‘Van putjesschepper tot rijke advocaten komen bij mij op consult’

In haar praktijk komen ‘van putjesscheppers tot rijke advocaten’ op consult. Geen consult is hetzelfde. “Ik doe helderziende waarnemingen voor iedereen die daar open voor staat. Als ik de kaarten leg, komen er soms beelden door.”

Genoeg woorden. Hoog tijd om dat zelf eens te ervaren. Eva neemt inderdaad uitgebreid de tijd. Tijdens het kaartleggen knijpt Eva met haar ogen. “Wie is er heel benauwd geweest tijdens het sterven?” Gelijk weet ik wie ze bedoelt. Ze weet bijzondere details te noemen. Het ontroert me. Tijdens het gesprek vraagt ze mijn geboortedatum. “Oh, ik zie het. Je bent heel creatief. En ook spiritueel. Voor jou gaat in oktober een grote verandering plaatsvinden!” Dan vraagt Eva mij tien kaarten te trekken. Zelf trekt ze er ook een paar. Er komen rake voorspellingen voorbij over mijn verleden, heden, toekomst. Twee uur later stap ik bij Eva de deur uit. Voldaan weer naar huis.

Advies

Eva heeft nog wel een advies voor de beursbezoekers. “Je moet je nooit naar een tafel toe laten roepen. Het moet voor jou goed voelen, dan pas ga je zitten voor een consult. Als iemand je naar de tafel toeroept, dan deugt het niet.”

De Zaanse dames staan samen met 125 andere standhouders op Spirit Days. Een weekend vol spirituele belevingen en producten. Als je benieuwd bent naar het aanbod; kijk dan op www.spiritdays.nl

Het Zaanse medium Eva Slootemaker geeft al 21 jaar spirituele consulten op alternatieve beurzen.
Bij de stand van Sietske en Monique vindt de bezoeker edelstenen, verschillende klank instrumenten, thee en kruiden.