Excursie door natuurgebied achter Zaanse Schans

Uitgaan
De Kalverpolder is een uniek stukje Zaans landschap.
De Kalverpolder is een uniek stukje Zaans landschap. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Vlak voor het broedseizoen begint, geeft Staatsbosbeheer in samenwerking met de vrijwilligers van Stichting de Kalverpolder twee keer een unieke excursie door het natuurgebied achter de Zaanse Schans. Ontdek de weidevogels, de prachtige veenweidennatuur en leer over het werk dat wordt gedaan om dit landschap zo te houden. Je kunt meelopen op 24 februari en 9 maart. 

Ontdek de Kalverpolder met Staatsbosbeheer en Stichting Kalverpolder

De Kalverpolder is een uniek stukje Zaans landschap. Een polder met veenmosrietland en weidevogelgrasland vlak achter de dichtbebouwde en industriële rivier de Zaan. Van oudsher heeft deze polder een uniek verkavelingspatroon. Op een luchtfoto kun je goed zien hoe alle perceeltjes zijn ontstaan doordat mensen sloten zijn gaan graven vanaf de randen van de veenmosbulten en vanaf de oevers van de Zaan. Dit unieke landschap met haar bijzondere dieren en planten houdt Staatsbosbeheer in stand samen met de stichting Kalverpolder. Een bevlogen groep vrijwilligers werkt hier jaarlijks door te maaien en het maaisel af te voeren. Zo zorgen ze ervoor dat de landjes niet te voedselrijk worden en niet dichtgroeien met struiken en bomen. Anders zou hier alleen maar braam, berk en riet staan. Een van oudsher cultuurlandschap dat veel ruimte geeft aan biodiversiteit.

Schanszichtpad

Je kunt van deze polder genieten door het Schanszichtpad af te lopen. Je wandelt dwars door de polder met een prachtig uitzicht op de windmolens van de Zaanse Schans. Let goed op of je tussen het riet nog een roodborsttapuit of een baardmannetje ziet zingen. En binnenkort arriveren ook de rietzangers en blauwborsten weer. Op het plasdrasveldje aan het einde van het Schanszichtpad is jaarlijks dé plek om de eerste weidevogels en met name grutto’s te zien. Maar stop voordat je daar bent even bij het Natuurpark van Stichting Kalverpolder om te zien en te lezen over de werkzaamheden die de stichting doet.

Wil je de polder en het pad ten volle beleven? Geef je dan op voor een van onze excursies in samenwerking met Stichting Kalverpolder eind februari en begin maart. Daarna, vanaf de start van het broedseizoen, wordt het pad afgesloten zodat er in alle rust gebroed kan worden.

Meedoen

Ontdek de Kalverpolder op zaterdag 24 februari van 10.00 tot 12.00 uur, leeftijd: vanaf tien jaar, volwassenen: € 7.50, kinderen tot en met twaalf jaar: € 5.00. Meer informatie en aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/ontdek-de-kalverpolder

Weidevogels van de Zaanstreek: Zaterdag 9 maart van 10.00 tot 12.00 uur, leeftijd: vanaf twaalf jaar € 7.50. Meer informatie en aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/weidevogels-van-de-zaanstreek

De Grutto.