Van bladkorven tot strooisellaag

Nieuws
Alkmaar produceert zijn eigen strooisel.
Alkmaar produceert zijn eigen strooisel. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Een circulaire strooisellaag. Dat is het eindresultaat van een samenwerking tussen de Stadswerk072 en GP Groot. Stadswerk072 plaatst elk najaar bladkorven waar inwoners hun bladresten in kunnen doen. De bladeren uit de bladkorven zijn naar GP Groot recycling gebracht waar de bladresten samen met kleine houtsnippers zijn verwerkt tot een circulaire strooisellaag. 

Eerder werd de strooisellaag kant-en-klaar ingekocht. De zelfontwikkelde strooisellaag heeft meer voordelen. Want ook de ingezamelde bladresten worden hergebruikt op een duurzame en milieuvriendelijke manier.  Wethouder openbare ruimte, Jasper Nieuwenhuizen: “In deze tijd staan klimaatadaptatie, circulariteit en biodiversiteit hoog op de agenda om de omgeving van onze inwoners groen en leefbaar te houden.” 

Vergroenen 

De strooisellaag draagt ook bij aan de vergroening van de gemeente Alkmaar. Een strooisellaag zorgt voor een mooie afgesloten laag rond een boom of in een plantvak. Daniëlle Groen van GP Groot recycling: “Met dank aan de inwoners van de gemeente Alkmaar hebben we samen een circulair product gecreëerd dat Stadswerk072 weer nuttig kan hergebruiken bij het planten van bomen en plantvakken. Zo zorgen we samen voor een groener Alkmaar.” De strooisellaag is een voedende bodembedekker die gemaakt is van de overblijfselen van bladeren en kleine houtsnippers. Deze houdt de bodem vochtig en geeft voedingsstoffen af. Ook in warme zomers houdt de laag UV-straling tegen, de grond goed nat en bovendien onderdrukt deze onkruid. Een vochtige bodem zorgt voor een betere en snellere wortelgroei waardoor ook minder vaak water gegeven hoeft te worden. Bovendien wordt hierdoor de ontwikkeling van het bodemleven gestimuleerd, zeker wanneer het in combinatie met regenwormen wordt gebruikt.