Mega kunstwerk flat Melis Stokelaan

Nieuws
Mogelijk ziet de flat aan de Melis Stokelaan er straks zo uit.
Mogelijk ziet de flat aan de Melis Stokelaan er straks zo uit. (Impressie: aangeleverd)

ALKMAAR - Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649) krijgt een gezicht. En hoe! De bekende Alkmaarse dichteres en graveerster wordt namelijk levensgroot afbeeld op de zijkant van De Vooruitgangflat, aan de Melis Stokelaan. Het kunstwerk wordt gemaakt door streetartistduo TelmoMiel, in opdracht van het Stedelijk Museum Alkmaar. 

Het kunstwerk is onderdeel van een renovatieproject van de flat. Eigenaar Woonwaard nodigde vorige week omwonenden uit voor een bijeenkomst waar bezoekers de renovatieplannen konden zien én hun mening mochten geven over het kunstwerk dat op de zijkant van de flat komt. Ze konden kiezen uit drie schetsen; ook een vakjury spreekt binnenkort haar voorkeur uit. Begin juli moet het kunstwerk klaar zijn. De muurschildering wordt onderdeel van de nieuwe vaste tentoonstelling ‘Allemaal Alkmaar’ en is vanaf deze zomer te zien in Stedelijk Museum Alkmaar. 


Bijschrift - Keith Montgomery

Museum Murals

De muurschildering van Maria Tesselschade aan de flat is onderdeel van het landelijke project Museum Murals, waarbij street-artists in heel Nederland levensgrote kunstwerken maken. Zo is kunst ook buiten het museum te zien. Hoe de Alkmaarse dichteres er precies uitzag, is niet bekend. Sinds een archeologische vondst in de Langestraat van Alkmaar, is wel bekend hoe haar persoonlijke eigendommen eruit zagen. Tijdens archeologisch onderzoek na een brand werden in een beerput fragmenten gegraveerd glas, een diamanten ring en een rijk bewerkt schoentje aangetroffen. In samenwerking met Erfgoed Alkmaar organiseert Stedelijk Museum Alkmaar van 15 juli tot en met 29 oktober een intieme tentoonstelling over Maria Tesselschade en de vondsten. 


Tijdens een bijeenkomst voor omwonenden kregen ze informatie over de renovatieplannen en het kunstwerk. (Foto: Keith Montgomery)

Opknappen

Begin 2025 gaat Woonwaard aan de slag om de flat op te knappen met een heel nieuw ontwerp van het gebouw. Alle 116 woningen worden hierbij energiezuiniger gemaakt. Zo krijgen de woningen nieuw isolerend glas, goede ventilatie, drie zonnepanelen en wordt de gevel goed geïsoleerd. Ook worden voorbereidingen getroffen om de flat later aan te sluiten op het warmtenet van HVC. Ook is er veel aandacht voor de uitstraling van de flat en het verbeteren van de veiligheid. Eelke Pinkhaar van Woonwaard: “Veel bewoners waarderen de ligging van de flat en de ruime woningen, maar vinden wel dat er wat moet gebeuren om de flat op te knappen. Dat bleek uit een enquête van Woonwaard voor de start van het project, maar ook tijdens een inloopbijeenkomst in de flat en verschillende gesprekken met de projectcommissie.” Samen met Nga architecten wordt gewerkt aan een plan om de uitstraling en veiligheid te verbeteren. Zo krijgt de flat meer transparante, nieuwe entrees en worden de liften vernieuwd. Ook wordt gekeken naar een nieuwe entree en lift. 

Afbeelding