Hefbrug Oterleek 3 mei weer open

Nieuws
De brug is vanaf 3 mei weer open voor al het verkeer.
De brug is vanaf 3 mei weer open voor al het verkeer. (Foto: aangeleverd)

OTERLEEK - De hefbrug is vanaf vrijdag 3 mei om 08.00 uur weer open voor al het verkeer. De scheepvaart kan de brug dan ook weer passeren. Om de laatste werkzaamheden uit te voeren is de kruising van de Huygendijk en de Dorpsstraat vanaf maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei afgesloten. 

De brug kan drie dagen later dan gepland weer open. De landhoofden - de pijlers waar het brugdek op ligt - waren in slechtere staat dan vooraf zichtbaar was. Pas na het uithijsen van het brugdek bleek dat extra betonreparaties nodig waren. De houten damwand van de oever in de Ringvaart is vervangen door een damwand van beton. Het brugdek is volledig vervangen door een dek van staal, het bewegingsmechanisme is vernieuwd en de leuningen zijn verhoogd. 

Werkzaamheden Huygendijk en Nollenweg 

In dezelfde periode zijn er ook werkzaamheden aan de Nollenweg en de Huygendijk. Dit gebeurt tussen maandag 29 april en zaterdag 4 mei in de nachtelijke uren van 19.00 tot 05.00 uur. Gemotoriseerd verkeer volgt een omleidingsroute via de Jan Glijnisweg, Rustenburgerweg naar de Noordervaart in Stompetoren. Verkeer vanaf de Oosttangent in Heerhugowaard wordt ook omgeleid naar de Rustenburgerweg. Voor fietsers en voetgangers blijft de Huygendijk vanaf de Dorpsstraat toegankelijk. 

Tijdelijke voetgangersbrug 

Tijdens de werkzaamheden aan de hefbrug in Oterleek is een tijdelijke voetgangersbrug aangelegd. Het plan was om deze brug tijdens de laatste dagen van de werkzaamheden weg te halen. Echter, fietsers en voetgangers zouden dan pas drie kilometer verderop het water kunnen oversteken. Dat vonden de provincie en de aannemer onwenselijk, dus is besloten de tijdelijke brug te laten liggen tot de hefbrug weer open is.