Vaarseizoen van start: regels op Alkmaarse wateren

Nieuws
Vaarseizoen gaat weer van start op de Alkmaarse waterwegen.
Vaarseizoen gaat weer van start op de Alkmaarse waterwegen. (Foto: archief)

ALKMAAR - Het mooie weer komt er weer aan. Veel mensen gaan met hun bootje varen, zwemmen of andere wateractiviteiten ondernemen. Dit zorgt voor drukte op de Alkmaarse waterwegen. Om ongewenste situaties te voorkomen is het belangrijk dat je voorbereid het water op gaat en de vaarregels kent. 

Om een motorbootje te besturen moet je minimaal 12 jaar oud zijn. Voor een snelle motorboot geldt de minimumleeftijd van 18 jaar. Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Dat geldt voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes met een buitenboordmotor. Voor het besturen van een snelle motorboot heb je tevens een vaarbewijs nodig en de boot moet voorzien zijn van een registratieteken. 

Vaarsnelheden 

De maximum vaarsnelheid in de Alkmaarse wateren is 6 kilometer per uur. Dat is een wandeltempo. Op het Noord-Hollands Kanaal is de maximum vaarsnelheid 9 kilometer per uur. Te hard varen is gevaarlijk, zorgt voor overlast en beschadigt kwetsbare oevers. 

Muziek 

Hoe fijn is het om een muziekje af te spelen op je boot? Dat mag ook zeker, maar anderen mogen er geen hinder van ondervinden. Zet het volume laag en veroorzaak geen overlast. 

Veiligheid op het water 

Handhaving en politie zien in de zomer toe op ieders veiligheid op het water. Bij overtredingen mogen zij bekeuringen uitdelen. Klachten of meldingen kunnen ingediend worden via www.alkmaar.nl. Acute overlast kan telefonisch gemeld worden via 14-072.