Lintjesregen: Koninklijke Onderscheidingen Alkmaar

Nieuws
Elf Koninklijke onderscheidingen in Alkmaar.
Elf Koninklijke onderscheidingen in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Zoals gebruikelijk was het de dag voorafgaand aan Koningsdag weer tijd voor de lintjesregen. Dit jaar kregen 11 inwoners een lintje. Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Anja Schouten reikt de onderscheidingen uit naam van Koning Willem-Alexander uit op vrijdag 26 april in het stadhuis van Alkmaar.

De burgemeester verrast de gedecoreerden met een speech en bloemen en speldt de lintjes op. Aansluitend wordt een groepsfoto gemaakt, waarna het gezelschap vertrekt naar de Grote Sint Laurenskerk. Daar stelt de burgemeester de gedecoreerden voor aan de genodigden. Dit zijn inwoners die al eerder een lintje ontvingen. De gelukkigen zijn Catharina Dorothea (Tiny) Reus-Plukkel (75), Clazina Geertruida, Cornelia (Carla) Stoop-Conijn (62), Antonius Petrus (Ton) Ruis (78), Marinus (Rinus) Plomp (77), Egbert Warringa (62), Jan Cornelis (Cor) Hagen (75), Dingeman (Dik) Michielen (82), Jacobus Johannes (Jaap) Smit (82), Kees Zijp (72), Pieter Teunis (Pieter) Bijl (68) en Rolf Jacobi (77).

Catharina Dorothea Reus-Plukkel was onder meer bestuurslid en voorzitter Katholieke Vrouwen Gilde Koedijk, dat in 2023 werd opgeheven. Carla Stoop-Conijn was onder meer van 2002 tot 2023 voorzitter en penningmeester Vrouwenvereniging De Rijp en was al 25 jaar voetbalkleding van de plaatselijke voetbalclub. Ton Ruis was tot 2007 bestuurslid Invalidenbond Stichting Liduina en is sinds 2006 onder meer chauffeur bij de Opbelbus. Rinus Plomp was diaken bij de Protestantse Gemeente Alkmaar, trainer van jeugd, trainer wedstrijdschaatsen en organisator jaarlijkse van het pupillenweekend bij de Alkmaarse IJsclub. Egbert Warringa is sinds 2005 bestuurslid en actief vrijwilliger bij De Laatste Eer in Grootschermer en werkt sinds 2013 als vrijwilliger bij Stichting Manna Werkgroep Schermer. Cor Hagen was hulpkoster, ouderling en bezoekmedewerker van de Protestantse Gemeente Schermer. Daarnaast helpt hij bij herdenkingen als 4 mei en Slag bij Rustenburg. Dik Michielen was ruim 20 jaar penningmeester van Schaakvereniging Schermer. Sinds 2009 is hij diaken, administrateur en bezoekmedewerker van de Protestantse Gemeente Schermer. Jaap Smit was van 2005 tot 2022 voorzitter en penningmeester VVV De Rijp en is nu nog voorzitter Stichting Uit!/Het Land van Leeghwater. Kees Zijp is sinds 1961 voorzitter, jeugdleider, trainer, activiteitenbegeleider, organisator van jeugdkampen en oprichter van Walking Football bij Voetbal Vereniging Geuzen Middenmeer in Amsterdam. Pieter Bijl was van 1979 tot 1985 betrokken bij ontwikkelingswerk in Zambia en sinds   2012 onder meer vrijwilliger Stichting Share en Stichting Simba. Rolf Jacobi is sinds 1962 vrijwilliger jeugdwerk, zanger en geestelijk verzorger bij het Apostolisch Genootschap Alkmaar. Sinds 2018 is hij vrijwilliger bij de Ambassade voor Vrede in Alkmaar en is hiervoor aanwezig bij vieringen, manifestaties en is mede organisator van de jaarlijkse Vredesweek en vrijwilliger in het  Freedom House.