Tentoonstelling DUO in STRAAT Museum geopend door Nederlandse en Spaanse koningen

Nieuws
Grote Koninklijke afvaardiging in STRAAT
Grote Koninklijke afvaardiging in STRAAT (Foto: Janneke Nooij)

NOORD - ‘Best wel uniek’ viel op te tekenen onder de aanwezige Noorderlingen op het moment dat Koning Willem-Alexander en zijn Spaanse collega Felipe VI donderdagavond 18 april de tentoonstelling DUO in het STRAAT Museum in Amsterdam openden.

Beide heren werden bij het uitoefenen van hun taak vergezeld door hun respectievelijke echtgenotes Koningin Máxima en Koningin Letizia.  

De tentoonstelling DUO. Beyond Two Visions: A Spanish Dutch Creative Collaboration presenteert tot en met 2 juni 2024 tien nieuwe muurschilderingen (van ieder 5 x 3,5 meter) die de lange culturele geschiedenis van Spanje en Nederland visueel verkennen. 

De tien gerenommeerde straatkunstenaars, vijf uit Spanje en vijf uit Nederland, werken in teams van twee samen rond vijf culturele thema’s. Elk team bestaat uit één kunstenaar uit elk land, en terwijl ze samenwerken om een specifiek thema aan te pakken, creëert elke kunstenaar zijn eigen doek, waarop hij of zij zijn of haar unieke inspiratiebronnen, technieken en visie laat zien. 

De vijf culturele thema’s zijn: Artistiek erfgoed, Historische ontwikkelingen, Bouwkundige stromingen, Visie op de toekomst en Natuurlijke landschappen.

Onmiskenbare verbondenheid

Met DUO viert STRAAT niet alleen de vriendschap tussen Spanje en Nederland, maar ook hun onmiskenbare verbondenheid in de levendige wereld van de straatkunst. 

DUO is bedacht door kunstenaar SUSO33 samen met Santiago Herrero, de directeur Culturele en Wetenschappelijke Relaties van het Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID). DUO is zorgvuldig samengesteld door SUSO33 en STRAAT hoofdcurator David Roos.

Koning Willem Alexander krijgt tekst en uitleg
Twee koningen toasten op DUO