Opening Museum Egmond: ‘Een plek waar alles klopt’

Nieuws
De burgemeester deed een woordje
De burgemeester deed een woordje (Foto: Cor Mooij)

EGMOND AAN ZEE - Het lot dat ooit de kerk ten deel viel….De kerk die heel lang geleden al decennia tegen beter weten in balanceerde op het duin, waar gretige golven al vaak aan likten en die hem, met een hele rij nu ongetwijfeld als schitterende te benoemen vissershuisjes uiteindelijk in zee deden storten. Dat lot zal het voormalige gereformeerde niet zo gauw beschoren zijn. Want hoog staat het daar, sinds de jaren ‘60 als Museum Egmond. Een Museum waarvan je direct na binnenkomst voelt: dit klopt. De deuren zijn sinds vorige week geopend voor een prachtige lange zomer. Stap er binnen, stap in de woeste wondere wereld van een dorp aan zee. Een wereld van hoop, verdriet, vrouwenkracht en kunstzinnige verbeelding. Een Museum dat volkomen terecht de gunfactor heeft. Jaarlijks groeit de collectie.

door Ed Bausch

Museum Egmond weer een zomer lang een parel aan zee

Geef jezelf even de tijd, terwijl je die hoort tikken. Het imposante uurwerk van de in zee gestorte kerk staat op het balkon van de voormalige kerkzaal, de centrale zaal in het museum en tikt luidkeels de tijd vooruit, van ooit naar straks. Je ziet de absurde tekening van de afbrokkelende kerk op het strand, je ziet de goed geconserveerde roeireddingsboot. “Ja, voor mij is dat toch wel een heel waardevol pronkstuk hier”, vertelt stichtingsvoorzitter Jan Apeldoorn, de voormalige bollenteler en recreatieondernemer, laten we zeggen de nieuwe beroepen na het verdwijnen van de visserij.

Groots werk van Erwin Bowien

Je ziet de schilderijen van de zwaar onderschatte Egmondse School, je ziet zoveel en dan nog de werkelijk prachtige wisseltentoonstelling voor deze zomer: de schilderijen van Erwin Bowien, de Duitser die het nazidom vroegtijdig ontvluchtte en een tijd Egmonder onder de Egmonders was. Heel ontroerend is zijn serie van net geboren Derper-kinderen. Maar geef vooral tijd aan zijn heel vakmatig geschilderde duin- en polderlandschappen. “Dit kwam deze winter zo maar op ons pad. Nu is het de trekker deze zomer, naast natuurlijk de aandacht voor 200 jaar KNRM, de redders op zee.”

Valse mijnen

En dan is er de nog steeds aangroeiende serie schilderijen van Roeland Koning, die in 1924 in het dorp kwam wonen en het vissersleven toont, de vrouwen, de buurtjes, de erven rond de huisjes. Dan zijn er ook prachtig moderne glas-in-lood-panelen, waarvan eentje die de woeste redding van sleepboot De Drenthe toont. Je doet de deur van het museum open en je weet meteen: hier in dit dorp was strijd en hoop, hier was verzet, hier was verdriet, hier was, wat meer in de luwte, schilderkunst, hier waren woorden, hier waren trotse vrouwen, wier mannen in de Eerste Wereldoorlog op zee bleven, zinloos te pletter gevaren op de vals in zee gelede mijnen. Hoog op een ander duin in het dorp getuigt daar een verzetsmonument van.

Heimelijk verlangen

Dit is Egmond aan Zee, van ooit, van een eeuw geleden, van nu en straks. Gerund door louter vrijwilligers. Die verdienen ieders komst, jaarlijks. Het museum is geopend tot begin november. Bij de seizoenstart verschijnt jaarlijks de museumbode. Die verschijnt in een oplage van slechts 2500 stuks, dus weer er snel bij, want ook de museumbode voor 2024 is een collector’s item, boordevol verhalen, foto’s en illustraties over een van Nederlands weinige echte zeevissersdorpen. Proef de sfeer in het recent door Nathalie Wijker gemaakte vissershutje. Denk het je mijmerend in, een leven zo verschillend van nu. Even word je bevangen door een heimelijk verlangen naar iets…iets dat weg is, iets dat toch zo mooi lijkt, ondanks de serieuze ontberingen van die tijd. Stiekem wou je wel eens in die tijd kijken, er even zijn. In Museum Egmond kan dat echt. “Een wens?”, zegt Jan Apeldoorn namens alle medewerkers. “Nou, een depot dichtbij het museum. Er gaan al wat geluiden rond, er zou iemand zijn die het museum dat gaat gunnen.” 

Ga kijken in het gemeentelijk monument Museum Egmond, Zuiderstraat 7 in Egmond aan Zee, word donateur. Elke dag van de week open van 14.00 tot 17.00 uur, gratis met de museumkaart.


Info: museumvanegmond.nl