Uit het college: ‘Kies Lokaal hief handen ten hemel’

Politiek
Afbeelding
(Foto: Pexels.com)

BERGEN-  Als het een avond van hamerstukken stukken is heb je kans op meer discussie over op het oog minder grote kwesties. Die kunnen echter toch opeens verschil opleveren in hoe je er tegen aankijkt en wat je eraan zou kunnen doen. In het vragenuurtje voorafgaand aan de agenda vroeg de VVD om meer aandacht voor de inrichting van het Plein in Bergen, ook al zal het misschien tijdelijk zijn. “Graag groener en enige verlichting.”

door Ed Bausch

Het bestuur van de Berger Scholengemeenschap had maandag 22 april een bijeenkomst georganiseerd voor raadsleden, om hen te informeren over het te krappe budget om de nieuwbouw en de renovatie van de oudbouw van de school goed duurzaam af te maken. In 2025 zouden er bovendien strengere normen komen voor duurzaamheid en daar zou je dan nu alvast op moeten voorsorteren. Die maandag vroeg het schoolbestuur de aanwezige raadsleden om 219.000 euro extra budget. Op de totale kosten en gezien de decennia dat de school er goed bij zal staan wellicht niet een bedrag om uit je stoel te vallen. Maar om het zo maar even te besluiten: dat ging met name Kies Lokaal veel te ver. Fractievoorzitter Michel Smook hief een aantal keren de handen ten hemel over de gang van zaken. Zijn fractie had weliswaar niet aanwezig kunnen zijn bij de presentatie door het schoolbestuur, maar los daarvan vond hij niet, en zo is zijn standpunt vaker, dat je zo maar even kunt besluiten over een bedrag van ruim twee ton.

Kostenpeil 2022

Ja, het bestuur van Sovon, de koepel die over meerdere scholen voor voortgezet onderwijs in de regio gaat, was wel onlangs bij de onderwijswethouder Marco Wiesehahn-Vrijman langs geweest. “Toen ging het over ruim 2 miljoen. Maar tot die tijd hadden wij nooit iets vernomen over een te krap budget. Het budget was door de jaren heen al opgehoogd, begrijpelijk door gestegen bouwkosten. Alles was geïndexeerd op het kostenpeil van 2022. Daar zou het voor gebeuren, naast de kosten voor de verhuizing naar het tijdelijk onderkomen aan de Oudtburghweg en weer terug.”

“Zo wil je het niet”

De wethouder liet het uiteindelijk aan ‘oordeel raad’. “Het is misschien een nieuwe werkelijkheid, maar dan waren wij liever met een Collegevoorstel naar de Raad gekomen.” Uiteindelijk besloot de Raad de twee ton voor aanvullende verduurzaming te geven. De wethouder accepteerde het, maar was duidelijk bezorgd over de daardoor ontstane boosheid bij de fractie van Kies Lokaal: “Maandag een rondleiding en donderdag twee ton uitgeven? Dat is toch raar?” De leden van de Kies Lokaal fractie liepen na afloop van de vergadering boos weg, wilden niet meer deelnemen aan het oranjebittertje om de periode voorafgaand aan het mei-reces af te sluiten. “Zo wil je het niet”, zei de wethouder.

Rotte kies

De Raad had ook nog, met lange tanden, haar goedkeuring gegeven aan een plan voor het pand aan de hoek Laanweg 75 in Schoorl. Het voormalige horecapand staat al jaren te verkrotten. Nu is er een plan van een particuliere ontwikkelaar, voor woningen. Vier daarvan zouden dan betaalbare sociale koop zijn (390.000 euro werd er genoemd). “Het hadden er, volgens de normen, wel vijf kunnen zijn”, vond de PvdA. Een probleem is dat woningcorporatie Kennemer Wonen zo’n project eigenlijk te klein van omvang vindt. “Maar ja, In onze gemeente gaat nieuwbouw nu eenmaal niet gauw over grotere aantallen”, zei Peter van Huissteden. “Zoveel grond hebben we immers niet. Meer partijen vonden dit project niet de schoonheidsprijs verdienen, maar stemden toch in, ondanks ook de beperkte zelfbewoningsplicht. “De rotte kies moet toch een keer getrokken.”