Column burgemeester Martijn Smit: ‘Reisdocument verlengen, wees er snel bij!’

Column
Martijn Smit.
Martijn Smit. (Foto: Rene Kuipers Fotografie)

Stel je voor: je staat op het punt om je koffers te pakken voor een welverdiende vakantie. Maar dan slaat de paniek toe wanneer je ontdekt dat je paspoort of identiteitskaart is verlopen. Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt het bij de gemeente druk te zijn met aanvragen voor nieuwe reisdocumenten. Het maken van een afspraak op korte termijn lijkt bijna onmogelijk. Dat zorgt voor onnodige stress, waar we je graag voor willen behoeden. 

Dit jaar verwachten we een grote hoeveelheid aanvragen, want meer dan 6.000 inwoners hebben een nieuw reisdocument nodig. Wil je er zeker van zijn dat jouw nieuwe paspoort of identiteitskaart op tijd klaar is? Dan is het zaak om jouw reisdocument ruim op tijd aan te vragen. Gelukkig bieden we een makkelijke oplossing: start jouw aanvraag digitaal via beverwijk.nl/reisdocument. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook geld: een digitale aanvraag is namelijk 10 euro goedkoper. Maak vervolgens meteen een afspraak in het stadhuis, waar je een pasfoto inlevert, een vingerafdruk achterlaat en een handtekening zet. Na vijf werkdagen kun je jouw paspoort of ID-kaart afhalen, zonder afspraak.

Liever geen online aanvraag? Geen probleem, je kunt nog steeds persoonlijk een afspraak maken via beverwijk.nl/afspraken of 0251-256256.

En voor de last-minute avonturiers onder ons: spoedaanvragen zijn ook mogelijk. Maar laten we eerlijk zijn, waarom die extra stress als het niet nodig is? En een spoedaanvraag is ook een stuk duurder.

Op tijd jouw paspoort of identiteitskaart aanvragen, is het beste souvenir dat je jezelf voor de vakantie kunt geven. Dat andere souvenirtje volgt wel tijdens de reis. Als je gaat: veel plezier!