Molen de Breek wereldberoemd geworden door de clip van Joost Klein

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Yvonne Jonkman)

ETERSHEIM - Met een vol en feestelijk programma werd traditiegetrouw het seizoen van de diverse locaties – Schooltje van Dik Trom, Museummolen, Archeologisch minimuseum – van stichting Etersheimerbraak voor de paasdagen geopend. Voorzitter Friso de Zeeuw: “We zijn wereldberoemd geworden door de clip van Joost Klein met zijn songfestivallied voor onze molen, maar verder zijn we zo arm als een kerkrat. We moeten het vooral hebben van subsidies en we weten met behulp van veel aardige mensen van iets veel te maken, dat blijkt uit dit rijke programma.’ 

Met een ‘Zet ‘m op’, spoorde de Zeeuw de aanwezig zijnde gedeputeerde Jelle Beemsterboer, die ook ‘het paste goed in mijn dagschema’, naar Etersheim was gekomen, om nog eens goed te kijken naar de mogelijkheden voor een steiger nabij bezoekerscentrum De Breek en de museummolen. “Het is nodig om dit gebied niet alleen voor de fietser en de wandelaar, maar ook voor de bruine vloot bereikbaar te maken.”

Wereldberoemd maar zo arm als een kerkrat!

Er was een mooi afscheid van Eef en Thea de Hilster, collectiebeheerder en vormgever/ict’er van het eerste uur van Het Schooltje van Dik Trom. Zij openden de fraaie tentoonstelling ‘’Niet alleen op de ezel’ - illustraties van dieren in de Dik Tromboeken.’

 Vrijwilliger Kees Degeling kreeg het eerste exemplaar van zijn heruitgave van ‘Geschiedenis van de O.L. School in Etersheim, 1882-1940’ overhandigd. 

Gift gemeente

Verrassend was de gift van de gemeente van een klein, leuk beeld op sokkel van Dik Trom dat door de gemeente in bruikleen was gegeven. Wethouder Dirk Dijkshoorn: “De gemeente heeft zijn kunstcollectie kritisch bekeken en doet afstand van een flink aantal werken. Dit beeldje maakt daar deel vanuit. Het is vanaf nu van jullie.”

Groot beeld Dik Trom

Een van de twee hoogtepunten in het programma was de onthulling van een flink betonnen beeld van Dik Trom. Beeldend kunstenaar Diek Kubbe uit Warder had het gehavende beeld gerestaureerd. Het was aangeboden door mevrouw Antje van Buren uit het Friese Bergum. Ze vond – terecht – dat het in Etersheim thuishoorde en niet in haar achtertuin. Met kleindochter en nichten was ze naar Etersheim gekomen voor de feestelijke onthulling. Diek Kubbe: “Ik heb Dik en zijn ezel behoorlijk moeten bijwerken. Het dier had eigenlijk geen poten meer en Diek had geen klompen. Op advies van mijn vrouw heb ik die aangebracht. Ik maak totaal ander werk, maar ik heb erg veel lol gehad aan dit beeld. Er was waanzinnig veel media-aandacht voor; erg leuk om mee te maken.”

Belevingsroute Etersheim

Als eerste in de gemeente heeft stichting Etersheimerbraak met subsidies en fondsen een app met een belevingsroute laten maken met ‘augmented reality’. Secretaris Hilda Raasing: “Bij het Schooltje of bij De Breek kun je de app downloaden. Dan loop je een route van circa 3 kilometer. Op verschillende punten is een belevingspunt. Daar zie je in het gewone beeld op je telefoon iets uit extra’s opdoemen. Zoals een overstroming als je bij het archeologisch minimuseum staat waar het 6.60 onder N.A.P. is. En bij de molen kun je een werkende doorsnee zien van het mechaniek. Je richt telkens je telefoon op een paaltje met een druppel dat daar staat. En bij Het Schooltje stap je in een omslag van een boek van Dik Trom en kun je daarvan een foto maken en versturen. 

Tijdens de route vertellen virtuele gidsen nog van alles over de dieren in het gebied. Het is ongelooflijk leuk, echt een aanwinst voor de geïnteresseerde wandelaar.”

Authentiek in modern jasje

 Vier kinderen – twee in oude kleding en twee in eigentijdse – deden de opening. Ze hielden ‘leesplankjes’ in de lucht. De ene nog met Aap, Noot, Mies naar App en de andere met Nerd, Print en Scan, Scroll en Chat. Hilda Raasing met een lach: “We willen eigentijds blijven. We houden van authentiek cultureel erfgoed, maar dan wel in een modern jasje gepromoot.”

Afbeelding
Afbeelding