Texel scheurkalender 2025 van Haarlemse makelij, Guus Hiddink bij presentatie

Nieuws
Jeroen en Frans Mantel met Guus Hiddink (midden), een vriend van de familie, bij de presentatie.
Jeroen en Frans Mantel met Guus Hiddink (midden), een vriend van de familie, bij de presentatie. (Foto: Edo Kooiman)

HAARLEM - De op 26 april in Den Burg (Texel) gepresenteerde Texel scheurkalender 2025 is van Haarlemse makelij, samengesteld en geschreven door Frans en Jeroen Mantel. De kalender zit boordevol historische weetjes, mooie anekdotes en bijzondere gebeurtenissen – secuur en met smaak, ook dankzij prachtige foto’s, opgediend. Het was een giga-klus waar Frans, oud-leraar Engels, soms van droomde. “Droomde ik dat ik nog een examen moest doen.” Aanwezig bij de presentatie waren ruim honderd mensen die aan de totstandkoming hebben meegewerkt, daaronder ook de Haarlemse Alice Nederkoorn, die geboren en getogen is op Texel. Ook oud-voetbaltrainer Guus Hiddink was erbij.

Door Willem Brand

Johnny Rep Classic

Eigenlijk was Vlieland het eiland van Jetta en Frans Mantel en hun twee zoons. Ze gingen er vaak kamperen. Texel kwam volop in beeld toen journalist Jeroen – die volgens vader nog meer zakelijke ballen in de lucht houdt - zes jaar terug werd gevraagd om de Johnny Rep Classic te organiseren. Rep was rechtsbuiten in het legendarisch Ajax-elftal dat driemaal de Europacup won. Jeroen werd verliefd op het eiland en kocht een huis. Ook Frans raakte onder de indruk als hij bij Jeroen in het huis tussen De Waal en De Koog logeerde.

Vogels en lammetjes

Het idee voor een kalender ontstond twee jaar terug toen Frans met zoonlief meeging naar de presentatie van de AZ-kalender. “Ik ben toen de boer opgegaan en heb Jan en alleman gesproken. Een jaar terug, zei Jeroen: het is wel leuk allemaal, maar vind je het niet te veel vogels en lammetjes? Hij bracht er structuur in en redigeerde alle stukjes.” Het project kwam in een stroomversnelling toen Frans fotografe Hanneke Roeper ontmoette. Ze bracht ideeën aan en maakte prachtige verstilde plaatjes en heeft, zo zegt Frans, de twee ook voor uitglijders behoed.

Wereldberoemde jurk

Ze hadden na een anderhalf jaar verzamelen eigenlijk te veel materiaal. Dan is het zoals elke schrijver weet kill your darlings. Want er is veel wat niet mag ontbreken: de groentestalletjes, de schapenboeten, Jac P. Thijsse, museum Kaap Skil en de wereldberoemde jurk uit het Palmhoutwrak, Jan Wolkers. Verrassend zijn de Haarlemse bijdragen van Alice Nederkoorn (85). Op 22 mei zie je haar als vijfjarige verkleed als bruidje tijdens een gekostumeerde optocht op Bevrijdingsdag. Op de achterkant zie je het speldje dat ze won en nog steeds in bezit heeft. Op een andere foto zie je Alice met haar zus en buurtkinderen in het water bij kleine strand van de Mokbaai.

Iconische beelden

De twee iconische plaatjes op 3 juni (zijn verjaardag) zijn van de hand van illustrator Eric J. Coolen: de vuurtoren bij Cocksdorp en het witte kerkje van Den Hoorn. Texel is Eric’s favoriete Waddeneiland. Hij trad er regelmatig met het Ampzing Genootschap op, en maakte ook aardig wat illustraties in opdracht. Het witte kerkje kwam op een huwelijkskaart en de vuurtoren was deel van een drieluik die bij iemand aan de muur hangt.

Garnalenvisser Bram

Een van de mooie mensen die Frans ontmoette, was garnalenvisser Bram van Dijk, met wie hij vriendschap sloot. Een man die van zijn hart geen moordkuil maakte. Frans: “Toen hij 3,5 jaar was, zat hij achterop de fiets bij zijn moeder op weg naar oma. Het is tijdens de oorlog. Niet naar links kijken, zei zijn moeder op zeker moment. Bram deed het natuurlijk toch. Er lagen acht geallieerde soldaten, verderop het vliegtuig dat door de Duitse afweer was neergehaald. Die herinnering heeft Bram nooit losgelaten.”

Bram zou het eerste exemplaar hebben gekregen, maar hij kon er niet bij zijn. Drie dagen voor de presentatie op het voetbalveld van S.V. Koog werd Bram begraven. Frans was daarbij.

Alice Nederkoorn als bruidje bij de optocht op Bevrijdingsdag.
Vuurtoren bij De Cocksdorp.