Haarlemse expositie naar Turkije

Cultuur
De expositie tentoongesteld in Verwey Museum Haarlem.
De expositie tentoongesteld in Verwey Museum Haarlem. (Foto: aangeleverd)

HAARLEM - De Haarlemse tentoonstelling ‘Vrouwelijke Turkse pioniers’, opent op 7 mei in Bursa, Turkije. Deze succesvolle en tweetalige expositie was het afgelopen half jaar in Verwey Museum Haarlem te zien en reist het komende half jaar door Turkije.

De tentoonstelling gaat in op het leven van de eerste, tweede en derde generatie Turkse vrouwen in Haarlem en zij die terugkeerden naar Turkije. 

Verhalen van krachtige, vrouwelijke pioniers die in Nederland een nieuw bestaan moesten opbouwen en die leerden omgaan met een dubbele cultuur met alle voor- en nadelen van dien. 

Vier generaties

Inmiddels wonen er vier generaties in Haarlem, die elk in hun eigen tijd pionier waren en zijn. Aan de hand van interviews, foto’s en video’s met deze vrouwen uit de verschillende generaties schetst de tentoonstelling het leven van de vrouwelijke Turkse pioniers.

Totstandkoming

Bij de totstandkoming van de tentoonstelling is intensief samengewerkt met de Haarlemse Havva Eryilmaz, Müberra Guclu, Samiye Harbelioglu, Feride Köycü en Gulercan Köycü. 

Ook hebben leerlingen van het Haarlem College en van de Sakarya University in Turkije als onderdeel van het Erasmus+ educatieproject genaamd ‘The stories of Turkish guest workers in the Netherlands’ meegewerkt aan deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is van 7 tot en met 13 mei te zien in Bursa. Vervolgens reist deze door naar Istanbul, Kayseri en Konya, en naar Emirdag (16 tot en met 31 mei) waar de meerderheid van de Turkse vrouwen in Haarlem vandaan komt.