Politici vijf partijen verenigen op Dag van de Arbeid in Pletterij

Nieuws
John Schrama van FNV trapt de avond af. Op de achtergrond staan leden van het Haarlems Straatorkest.
John Schrama van FNV trapt de avond af. Op de achtergrond staan leden van het Haarlems Straatorkest. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - De Dag van de Arbeid werd in de vorig eeuw in socialistische kring flink gevierd. De FNV Lokaal Haarlem probeert die viering nieuw leven in te blazen en organiseerde voor de tweede keer een 1 mei viering in de Pletterij. Het werd dankzij medewerking van het meest solidaire orkest van Haarlem, het Haarlems Straatorkest, een feestje. Met zeker ook diepgang.

Door Willem Brand

John Schrama van FNV Lokaal, had net als vorig jaar alle politieke partijen uitgenodigd. Met vijf sprekers van vijf partijen bleek er een flinke stap te zijn gemaakt. In 2023 waren dat er drie geweest. Woensdagavond waren de PvdA, Groen Links, Jouw Haarlem, de Actiepartij en D66 van de partij. 

Bekommeren

Maarten Wiedemeijer (PvdA) beet de spits af. De essentie van zijn verhaal was dat het individu in onze samenleving voorop staat. Denken dat succes een keuze is en falen je eigen schuld, is volgens hem de visie van mensen die hun zaakjes goed voor elkaar hebben. 

Vaak is dat ten koste gegaan van flexwerkers, arbeiders zonder rechten en met alleen plichten. 

Vieren van 1 mei betekent in zijn ogen je bekommeren om de mensen die het minder goed hebben. 

Groeiende kloof

Palwasha Hamzad (Groen Links) vond eigenlijk hetzelfde maar zag het in een breder perspectief. Ongelijkheid op de arbeidsmarkt leidt volgens haar tot onstabiliteit en gebrek aan sociale cohesie. 

Daarmee doelde ze ook op de groeiende kloof tussen mensen die meer dan behoorlijk verdienen en mensen die minder goed betaald worden. Palwasha maakt zich zorgen over thuiszitters en discriminatie op de stagemarkt. 

Klassenstrijd

Danny van Leeuwen (Actiepartij) zei dat klassenstrijd een woord is dat je niet meer mag gebruiken. Hij vroeg zich af waarom eigenlijk niet. Want, zo betoogde hij, naast de financiële kloof ontstaat er ook een culturele kloof. “Het zou fijn zijn wanneer het minimumloon naar 16 euro wordt verhoogd, zeker omdat de lonen achterblijven bij de winsten. Het is fijn dat in Haarlem de voorzieningen voor minima (met HaarlemPas) zijn verhoogd naar 130%. Kleine stapjes vooruit.” 

Achturige werkdagen

Joris Krouwels (D66) meende dat 1 mei zijn wortels heeft in de achturige werkdag. Voor sommigen, zei hij, is dat een achturige werkweek en anderen verdienen met zestig uur per week net aan genoeg voor een bestaansminimum. 

Internationaal

Moussa Aynan (Jouw Haarlem) zei dat dat de strijd niet alleen ging over een achturige werkdag, maar dat je van die achturige werkdag ook moet kunnen leven. In dat opzicht is de eis van toen actueler dan ooit, omdat veel mensen niet rond kunnen komen van een fulltimebaan. Moussa stond ook stil bij Gaza omdat hij van jongs af aan geleerd heeft dat solidariteit internationaal zal zijn of niet.

Even was er een zweem van solidariteit en revolutie

Het Haarlems Straatorkest sloot af met het spelen van De Internationale. Veel aanwezigen zongen dankzij de uitgedraaide printjes uit volle borst mee. Even was er een zweem van solidariteit en revolutie. Mensen aller landen verenigt u.

Palwasha Hamzad van Groen Links spreekt in de Pletterij op de Dag van de Arbeid.