Column wethouder Ani Zalinyan: ‘Zoektocht naar een thuis’

Column
Ani Zalinyan.
Ani Zalinyan. (Foto: Sander van der Torren)

Een dak boven het hoofd is de basis. Een huis dat voelt als thuis, van waaruit je kunt deelnemen aan de maatschappij. De wooncrisis treft ons allen op verschillende manieren. Ik heb zelf ook lang moeten zoeken naar een eigen plekje. Veel huizen bezichtigd, geboden, overboden, opnieuw geboden. Dan weer opgegeven en weer de zoektocht opgepakt.

Als starter is het al jaren moeilijk om aan een woning te komen. Huren is te duur en kopen is onmogelijk. Levenskeuzes worden uitgesteld. Ook het doorstromen voor ouderen van groot naar beter is lastig. Er zijn weinig betaalbare alternatieven. Als het wel lukt om door te stromen, komen er inderdaad gezinswoningen vrij. Maar voordat we de cirkel van verhuizingen dan rond hebben, blijven de starters en jongeren aan de zijlijn staan. Het is goed om te kijken naar de oorzaken van de wooncrisis en daarvan te leren. Het is nog beter, om binnen de mogelijkheden die we hebben als gemeente de regie te nemen en keuzes te maken.

Dak boven het hoofd

Voor elke doelgroep moeten we iets doen. Denk aan senioren, starters, studenten, gezinnen, alleenstaanden, woonwagenbewoners en mensen met een zorgvraag. Maar ook voor statushouders en asielzoekers. Al deze groepen staan aan dezelfde kant en hebben dezelfde behoefte aan een dak boven het hoofd. Iedereen wil bijdragen en meedoen aan de maatschappij, vanuit de eigen positie en met een uniek verhaal.

Hoge nood

Het aanbod is schaars, de nood is hoog. Een woning voor de een is geen woning voor de ander. En toch hoop ik dat we het elkaar blijven gunnen en dat de zoektocht naar een thuis ons juist gaat verbinden.