Column burgemeester Alexander Luijten: ‘Geraakt’

Column
Burgemeester Alexander Luijten.
Burgemeester Alexander Luijten. (Foto: Gemeente Heemskerk)

Het burgemeesterschap is heel veelzijdig. Vaak weet je ’s ochtends niet precies wat je allemaal te wachten staat. En soms springen er dingen uit. Zaken die zo uitzonderlijk zijn dat ze je bijzonder raken of zelfs ontroeren. Zoals afgelopen week. 

Op initiatief van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen stonden wij stil bij een voorval van bijna een jaar geleden. Een auto raakte bij Heemskerk van de snelweg A9 af. In de auto zat een jonge, hoogzwangere vrouw, samen met haar hond. De auto belandde ondersteboven in een naastgelegen sloot. 

Een aantal mensen die het ongeluk zagen gebeuren aarzelden niet. Zij sprongen in het water en wisten de auto te openen - geen eenvoudige klus. De vrouw werd uit de auto gehaald en gereanimeerd. Het toeval wilde dat een van de omstanders één dag eerder een reanimatiecursus had doorlopen. De vrouw heeft na een opname op de IC het ziekenhuis spoedig kunnen verlaten. Kort daarna heeft ze een zoon ter wereld gebracht. Hij heet Maddox.

Afgelopen week zijn de redders met een zilveren penning geëerd voor hun heldendaad. Door hun moed en doortastendheid zijn er levens gered. Niets meer en niets minder. Het zijn van die gevallen waarin je je afvraagt: wat zou ik zelf hebben gedaan? Ze bleven overigens heel bescheiden: ze konden zich niet voorstellen dat ze niet in actie zouden zijn gekomen.

Ook labrador Boy, die in de auto zat, heeft uiteindelijk nog een bijzondere rol gespeeld. Toen een van de redders met onderkoelingsverschijnselen in de brandweerauto was beland is Boy naar verluidt bovenop hem gaan liggen om hem warm te houden. Een detail dat mij bijzonder ontroerde. Boy was helaas niet bij de huldiging afgelopen week. We zorgen ervoor dat hij alsnog een grote kluif thuisbezorgd krijgt.