Nieuwste Heemskring vanaf nu verkrijgbaar

Nieuws
De kruidenier.
De kruidenier. (Foto: Historische Kring Heemskerk)

HEEMSKERK - De nieuwe Heemskring 71, april 2024, een uitgave van de Historische Kring Heemskerk, is vanaf nu verkrijgbaar. Het is een uitgave met opnieuw een verscheidenheid aan artikelen uit de geschiedenis van het dorp Heemskerk. 

In de nieuwe Heemskring gaat het onder andere over de ontdekking van een gedicht dat caféhouder Teun van Baar schreef over de naam ‘Halfweg’: het café op het Hofland dat kwam in de plaats van het door de Duitsers opgeblazen ‘Sportlust’. Ook kan je in de nieuwe Heemskring lezen over de vrouw die jarenlang tijdens de kermis bezoekers van de harddraverij wegzoog naar de Amazontent. Haar naam: Corry Konings. Piet Termes heeft het verhaal uit de eerste hand en kan niet anders dan verzuchten: Mooi was die tijd. Dan is er een artikel van Aalt Bruinekool over de kruidenier die het niet tot Albert Heijn-proporties schopte, maar wel vanaf het Kerkplein aan een Heemskerks supermarktrijk bouwde. 

Joke Kranendonk sprak op de valreep met iemand die gedurende een paar weken werd ingezet bij de watersnoodramp van 1953. Gerard Castricum legt uit waar de sporen van geweld in het Heemskerk van 1963 vandaan kwamen en biedt min of meer zijn verontschuldigingen aan. En je kunt fragmenten lezen uit de kroniek van zuster Antonia-Marie over het Rusthuis aan de Kerklaan tijdens de oorlogsjaren.

Jaap Schoen deed samen met Gerard Castricum gedegen onderzoek naar de bewoners van een boerderij aan het eind van de vroegere Zeelaan. De schat aan feiten die dat opleverde vind je niet zo uitvoerig terug in het artikel, maar is in elk geval verzameld. Bijzonder is dat kunstschilder Willem Hamel er ruim een eeuw geleden twee jaar verbleef. Frans Koopman beschrijft een en ander rond deze bewoner, wiens verblijf de nodige vragen oproept.

Heemskring

De Heemskring wordt bezorgd bij de leden van de HKH. Voor niet-leden is hij te koop voor 8,95 euro bij Boekhandel Stumpel. De Heemskring verschijnt tweemaal per jaar. Alle reden om alsnog lid te worden, mocht je dat nog niet zijn, voor 17,50 euro per jaar.

Corry Konings.