Lokale jongeren spelen voorstelling van Theater na de Dam

Uitgaan
Kopje (z)onder: een voorstelling over wegkijken, zien en verzet.
Kopje (z)onder: een voorstelling over wegkijken, zien en verzet. (Foto: Jasmin Wijker)

BEVERWIJK - Theater na de Dam presenteert sinds 2012 jongerenvoorstellingen die op 4 mei in het hele land tegelijk gespeeld worden en zo de nationale dodenherdenking extra betekenis geven. Voor het tweede jaar op rij zullen ook in Beverwijk voorstellingen plaatsvinden. Op zaterdag 4 mei aansluitend op de herdenking op begraafplaats Duinrust en op zondag 5 mei om 12.00 uur bij de Bibliotheek IJmond Noord. 

Geïnspireerd door gesprekken met ooggetuigen en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog in Beverwijk, spelen en maken zeven getalenteerde jongeren een voorstelling over wegkijken, zien en verzet. Steek je je kop in het zand? Sluit je je ogen en hoop je dat het vanzelf verdwijnt? Vouw je je gedachten netjes op en stop je ze diep weg in een donker hoekje? Maar hoe lang hou je dat vol? Wanneer begint het te knagen? Hoe zorg je ervoor dat je overeind blijft en jouw wereld blijft draaien?

Kopje (z)onder

In de Beverwijkse voorstelling Kopje (z)onder probeert een familie zich uit alle macht vast te klampen aan de wereld zoals ze die kenden. Om hen heen verandert alles, maar dat houden ze zoveel mogelijk buiten beeld. Totdat de realiteit zich opdringt, bij hen aan tafel komt zitten en niet meer te negeren is. De voorstelling Kopje (z)onder wordt begeleid door Iris Stam en Susan Hoogbergen, theaterdocenten van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. 

Bibliotheek IJmond Noord

Naast deze voorstellingen is er bij de Bibliotheek IJmond Noord een randprogramma met op donderdag 2 mei om 10.30 uur een lezing en op vrijdag 3 mei om 17.00 uur een workshop voor jongeren binnen het thema Dingen die we liever niet willen zien. Alle voorstellingen en activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op www.centrumvoordekunstenbeverwijk.nl.