Nieuwe expositie jubilerend HV Heiloo

Cultuur
Vrijwilligsters Nel Portegies en Gerda Mulder openen de nieuwe tentoonstelling.
Vrijwilligsters Nel Portegies en Gerda Mulder openen de nieuwe tentoonstelling. (Foto: Josta de Graaf-Gieltjes)

HEILOO - ‘Wat ontzettend leuk’ waren de eerste woorden, nadat vrijwilligsters Nel en Gerda van de vijftig jaar bestaande Historische Vereniging Heiloo als eerste bezoekers de tentoonstelling in de Schatkamer hadden bekeken en geopend. Meer dan honderd foto’s zijn er te zien, uit verschillende jaren en vooral van de vele vrijwilligers. Ook is op deze expositie goed te zien hoe ontzettend veel activiteiten er door de jaren heen zijn geweest.

Bij het maken van de tentoonstelling is er in het archief van de vereniging een mooie vondst gedaan. De gevonden documenten uit 1957 lijken een voorloper van de huidige Cronyck te zijn. Ze werden uitgegeven door het gemeentebestuur, er was immers nog geen Historische Vereniging. Na nummer 1 van het blad zijn er nog drie edities verschenen. De destijds in Heiloo zeer actieve heer Majolée schreef eind 1958 een ingezonden brief, waarin hij zich afvroeg of er wel voldoende interesse was voor deze uitgaven. Of deze brief doorslaggevend is geweest voor de stop vertelt het verhaal niet. Dus een leuke, interessante tentoonstelling.

Diverse activiteiten

HV Heiloo barst in het jubileumjaar van de interessante activiteiten. Zo is er zaterdag 4 mei de voorstelling ‘Portret van mijn Moeder’ van Falkland Toneel. De voorstelling van 14.30 uur is uitverkocht, maar voor 15.30 uur zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden: gieltjes@kpnmail.nl.

De grote zaal van HV Heiloo vormt het decor voor een tentoonstelling met heel veel trouwfoto’s die gemaakt zijn in en bij het historische gemeentehuis. Verder is in de film-theaterzaal een expositie over de 26 Stolpersteine in Heiloo. Deze dagen worden de stenen zoals elk jaar weer door vrijwilligers gepoetst.

Rondleidingen Nijenburg

De zondagen 12 en 19 mei zijn er rondleidingen op Nijenburg, waarbij valt te kiezen voor 11.00 of 13.30 uur. Kosten bedragen € 7,50 per persoon, kinderen gratis. Aanmelden via 06-51718363.

Openingstijden van het Historisch Museum zijn dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Vergeet niet eventueel gereserveerde kaarten voor een toneelvoorstelling op te halen in het museum.

Alle informatie en activiteiten op www.hvheiloo.nl.