‘Bezoekers en winkeliers Bovenkarspel bewust maken op Dag van de Witte Stok’

Algemeen
Sandra van Leeuwen: "De witte stok geeft mij een stukje veiligheid en rust. Bovendien laat ik met de stok aan andere weggebruikers zien dat ik een visuele handicap heb en dus kwetsbaar ben in het verkeer."
Sandra van Leeuwen: "De witte stok geeft mij een stukje veiligheid en rust. Bovendien laat ik met de stok aan andere weggebruikers zien dat ik een visuele handicap heb en dus kwetsbaar ben in het verkeer." Foto: vincentdevriesfoto.nl

BOVENKARSPEL / HOORN - Al sinds 1970 wordt jaarlijks op 15 oktober de Dag van de Witte Stok gehouden. Een dag waarop internationaal aandacht gevraagd wordt voor de witte stok. De Oogvereniging, waar Sandra van Leeuwen (53) uit Hoorn kernteamlid van is voor de provincie Noord-Holland, organiseert maandag 16 oktober verschillende activiteiten door het hele land, waaronder in winkelcentrum Streekhof in Bovenkarspel. “Er is gelukkig al heel veel verbeterd, maar we zijn er nog lang niet”, zegt Sandra, die zelf nog maar 0,4 procent zicht heeft aan één oog. Met haar andere oog ziet ze helemaal niets meer.

Door Annemieke Ooms

Zonder wijzend vingertje bewustwording creëren

Sandra vertelt bij haar thuis aan de keukentafel hoe belangrijk de witte stok voor haar is. “Hij geeft mij een stukje veiligheid en rust. Met die stok voel ik of er bijvoorbeeld ergens opstapjes zijn of andere hindernissen. Bovendien laat ik met die stok aan andere weggebruikers zien dat ik een visuele handicap heb en dus kwetsbaar ben in het verkeer. Daarnaast heb ik ook een geleidehond, die mij nóg meer vrijheid en zelfstandigheid geeft.”

Kokertje

Sandra is drie maanden te vroeg geboren en nadat ze uit de couveuse kwam, bleken haar ogen beschadigd. Als kind verbleef ze op een internaat in Huis ter Heide. “Mijn zicht was toen nog ongeveer 25 procent en op dat internaat leerde ik verschillende kijkstrategieën, met als doel zo optimaal mogelijk te functioneren in de maatschappij. Op mijn 23e werd ik geopereerd aan staar, maar die operatie bracht complicaties. Het netvlies aan een oog liet los. Met mijn andere oog zag ik nog wel wat, maar in de loop der jaren is die ook steeds slechter geworden. Ik kijk nu als het ware door een minuscuul kokertje. Eén van de moeilijkste dingen vind ik dat ik in mijn eigen wereld leef. Wanneer ik op straat loop bijvoorbeeld, lukt het me niet meer om gesprekken aan te gaan met mensen of het contact te zoeken. En dat terwijl ik zo sociaal ingesteld ben.”

Actie voeren

Eens in de veertien dagen presenteert Sandra een liveprogramma bij omroep WEEFF en in het dagelijks leven houdt ze zich veel bezig met haar vrijwilligerswerk voor de Oogvereniging, de patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening. “We geven onder meer voorlichting, zijn actief op informatiemarkten en bieden mensen de kans op elkaar te ontmoeten in de zogenaamde Oogcafés. De Dag van de Witte Stok is voor ons een uitgelezen kans om voor de belangen van blinden en slechtzienden op te komen. Het thema dit jaar is ‘Op stap met de witte stok, geef ons de ruimte’. Alle leden van de Oogvereniging roepen we op om actie te voeren. Zaterdag 14 oktober zijn we aanwezig in winkelcentrum Streekhof in Bovenkarspel. Het is de bedoeling die dag met bezoekers van het winkelcentrum in gesprek te gaan. Wat weten zij van de witte stok? Ook willen we mensen zelf laten ervaren hoe het is om niets te kunnen zien - door middel van een simulatiebril - en met een witte stok te lopen. Daarbij hopen we op een stukje bewustwording bij de bezoekers én de winkeliers. Niet met een wijzend vingertje, maar gewoon door aan te geven wat beter zou kunnen. Zo worden reclameborden vaak nog midden in het looppad neergezet. Voor mij natuurlijk heel onveilig. En in winkelcentrum de Grote Beer in Hoorn hebben de pilaren dezelfde kleur als de vloer, waardoor er geen contrast is en de pilaren voor mij moeilijk te onderscheiden zijn. Het zijn vaak heel kleine dingen die simpel aangepast kunnen worden.” Ook maandag 16 oktober wordt vanaf 14.00 uur in het winkelcentrum Streekhof aandacht gevraagd voor de Dag van de Witte Stok, maar dan bij de wethouders van de gemeente Stede Broec. “We gaan met ze in gesprek over bewustwording van de toegankelijkheid van het winkelcentrum. Dit alles om meer begrip te kweken.”


“We hopen op een stukje bewustwording bij de bezoekers én de winkeliers.” (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Geleidelijnen 

Waar de Oogvereniging zich dit jaar met name hard voor maakt, zijn gidslijnen of geleidelijnen in openbare gebouwen, zoals het stadhuis, de bibliotheek en het ziekenhuis. Een geleidelijn is een aangelegde ribbelbelijning die zowel in tegels als in losse lijnen voorkomt. Geleidelijnen worden aangebracht om de plaats en richting te bepalen. “Bij het openbaar vervoer is dat prima geregeld, daar vind je die geleidelijnen al volop. Op de route naar bijvoorbeeld het ziekenhuis zijn die lijnen ook aangebracht, maar zodra je het ziekenhuis bereikt hebt, houden ze op. Terwijl ik ín het ziekenhuis ook mijn weg moet kunnen vinden. Een mogelijke aanpassing zou bijvoorbeeld een gidslijn zijn, zoals goten of voelbare randen. Hieronder kunnen ook geleidelijnen vallen. Maar ook contrasten en verlichting zijn belangrijk. Al zou er alleen maar een route naar de oogpoli zijn, dan zou ik al heel blij zijn.”

Kom gerust zelf eens proberen of je in het Streekhof blindelings, gewapend met de witte stok, je winkel kunt vinden. Dat kan tussen 14.00 en 17.00 uur.  Kijk voor meer informatie over de Oogvereniging op www.oogvereniging.nl .