Pink Floyd-tributeband Moods treedt op in het Wapen van Landsmeer

Uitgaan
Wekelijks repeteren om de boel scherp te houden.
Wekelijks repeteren om de boel scherp te houden. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Zelf kunnen ze er na tien jaar nog steeds geen genoeg van krijgen, de leden van Pink Floyd-tributeband Moods, en het publiek evenmin. De negenkoppige formatie uit Landsmeer/Purmerend en omstreken treedt op zaterdagavond 8 juni op in Het Wapen van Landsmeer met een ‘Best of’-programma uit het repertoire van de monumentale Britse muziekgroep. 

Pink Floyd, ooit ontstaan aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw, heeft het lang volgehouden, maar bestaat inmiddels niet meer. Gitarist David Gilmour en bassist Roger Waters zijn al jaren gebrouilleerd met elkaar, waarna laatstgenoemde de band verliet, en toetsenist Richard Wright is overleden. Maar hun muziek - denk aan ‘Money’, ‘Shine On You Crazy Diamond’ en ‘Another Brick In The Wall’ - leeft voort. De drie ex-leden die nog in leven zijn treden nog altijd solo op en putten dan uiteraard uit hun eigen, rijke repertoire. 

Keur aan coverbands

Daarnaast is er een keur aan coverbands die hetzelfde doet. Zoals in Landsmeer/Purmerend, waar de formatie Moods al tien jaar in de huid van Pink Floyd kruipt. Met succes, want de concerten zijn stijf uitverkocht. En het aardige is: de oudere luisteraars nemen niet zelden hun kinderen mee, die ook fan worden. Zo kan Moods dus nog wel een flink aantal jaren voort. 

Het is in 2014 begonnen met een integrale uitvoering van The Dark Side Of The Moon, het meest succesvolle album van Pink Floyd. Dit optreden sloeg dusdanig aan dat de band, die tot op dat moment hits uit de Top 40 ten gehore bracht, zich alleen nog maar zou focussen op werk van de Britse band. Natuurgetrouw, inclusief videobeelden en geluidseffecten zoals Pink Floyd dat ook altijd heeft gedaan. 

Bezetting gewijzigd

De bezetting van Moods is in de loop der jaren gewijzigd. Op dit moment bestaat de band uit Clemens Roosendaal (zang), Peter van Dijk (gitaar/zang), Joost van der Wal (saxofoon/zang), Ron Akkerman (bas), René van Erp (gitaar), Harold Visser (drums), Marcel Visser (toetsen) en zangeressen Daniëlle van Zelst en Ilone Kops.  

Boel scherp houden

Ze kunnen de nummers die op hun repertoire staan weliswaar dromen – het zijn er vierenveertig en daar wordt elk concert een andere keuze uit gemaakt – maar het is wel zaak om de boel scherp te houden. Daarom komen ze elke woensdagavond bij elkaar in een oefenruimte in Purmerend om te repeteren. De verslaggever – zelf een rechtgeaard Pink Floyd-fan – mag er tijdens een oefenavond bij zijn. De band is bijna compleet. Zanger Clemens ontbreekt, maar Joost van der Wal neemt zijn partijen over.  

Robuuste klanken

De muziek van Pink Floyd staat als een huis en de vraag is hoe Moods dat doet. Dat wordt meteen duidelijk. Peter van Dijk laat zijn gitaar dreunen. De robuuste klanken waarmee ‘Sorrow’ wordt ingeleid. David Gilmour liet hiermee ooit de Kuip trillen, en nu is het de vraag of de muren en ramen van de oefenruimte het houden. Gelukkig zijn ze er tegen bestand. Maar de toon is gezet.

De band vervolgt met ‘High Hopes’, het stevige ‘Young Lust’ en, op verzoek van de verslaggever, ‘Wish You Were Here’ en ‘Echoes’. Dit laatste nummer is een van het meest bijzondere dat Pink Floyd heeft voortgebracht. Een stuk van drieëntwintig minuten dat begint met een echoloodtoon en eindigt met een wonderschoon samenspel tussen gitarist en toetsenist – in dit geval Peter van Dijk en Marcel Visser. Ze geven er hun eigen draai aan, zoals ze dat met elk nummer doen, maar het klinkt allemaal puntgaaf. “Bij de fans is dit nummer heel populair”, zegt slaggitarist René van Erp later. “Als ze dat ene pingeltje horen roepen ze meteen ‘Yeah!’”

De verslaggever weet genoeg. Hier staat een topband die de muziek van Pink Floyd bijzonder kundig vertolkt.

Moods speelt op zaterdag 8 juni een ‘Best of’-programma van Pink Floyd. Kaarten bestellen: www.moodspinkfloydtributeband.nl/agenda

Joost van der Wal (links) en Ron Akkerman.