Column Kees de Bakker met Vroege Vogels

Algemeen
De Vroege Vogels-crew
De Vroege Vogels-crew Foto: Michelle Versteegh

Kees de Bakker was onlangs met de ‘Vroege Vogels’ in de Schoorlse Duinen. Hij schreef er een column over.

Vroege Vogels in Nationaal Park Schoorlse Duinen

Bijna had ik niet geweten dat de tv-ploeg van Vroege Vogels naar Schoorl zou komen op 1 en 2 september als paddenstoelenkenner Rob Chrispijn dat niet had verteld. Hij was gevraagd mee te werken, maar kreeg te horen dat de redactie het paddenstoelenitem met een ecoloog zouden doen. Hij vermoedde dat deze van Staatsbosbeheer (SBB) zou zijn ‘terwijl mijn verhaal heel kritisch is, heel jammer.’ Dankzij Rob wist ik dus dat Vroege Vogels naar Schoorl zou komen, maar het bestuur van de Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied, kortweg Duinstichting wist van niets. Ik nam dezelfde zondag 30 augustus contact op met de redactie en vroeg of het programma een spotje van de bosbeheerder werd. Dat vond men minder leuk, maar er zou zeker ruimte voor ons worden ingeruimd. Camjo-vrouw Michelle Versteegh, ze doet camera, geluid en regie ineens, nam direct contact met mij en ik stelde drie mensen binnen de stichting voor om te interviewen. Zij die veel meer ervaring hebben met de vier bossen in de duinen en kennis. Uiteindelijk kwam Michelle weer terecht bij mij eind van die middag en we spraken af dat ik het woord zou doen namens de stichting.

De volgende dag werd er om vijf uur gebeld. Door de stromende regen was de reportage in De Kerf enorm uitgelopen en kon onze afspraak bij het Van Steijnbos of Leeuwenkuilbos niet doorgaan. We spraken de volgende dag om twaalf uur af bij de Frederiksweg, toegang tot Frederiksblink (Frederiksbos). Aan het begin van die weg vroeg presentator Menno Bentveld mij naar de beleving van het wandelen in het bos. Ik vertelde hem dat ik met mijn vrouw Ingrid zo’n twee uur door het Baaknolbos had gelopen en het – zonder een mens tegen te komen – had ervaren als een spirituele wandeling. Ook legde ik hem uit op de kaart welke bossen op de nominatie stonden om gekapt te worden (alle genoemde bossen, waarvan we er nu een gered hadden). En wijzend op het zand naast de weg zei ik: ‘’We hebben daar al genoeg van. Dus om bomen te kappen en er grijs duin voor in de plaats te doen, dat vinden wij geen optie.’ Menno is een aangename en gemoedelijke gesprekspartner en vroeg of ik iets tegen ecologen had. ‘Nee,’ zei ik. ‘Maar als je hier 38 jaar woont, heb je geen ecoloog nodig om te zeggen hoe mooi het hier is en dat we dit graag zo willen houden.’

Vroege Vogels is uitgerukt met 8 personen naast Michelle Versteegh: Jeroen Wisse (cameraman), Timo Portengen (geluidsman), Willemijn Veenhoven en Menno Bentveld (presentatoren). Janneke de Weerdt (regie), Michéle Coppée, Hans Offringa (achter de schermen) en Tim Visser (natuurfilmer). Ze staan allen op de groepsfoto behalve Michele Coppee en Michelle Versteegh. De ploeg logeerde op een kampeerboerderij bij het Hargergat in Groet.

Het Hargergat is ook een van de onderwerpen in het programma dat vanavond om 19.50 wordt uitgezonden op NPO 2. Daarnaast komen aan bod: de zandhagedis, De Kerf, boomkruipers die sluipen in nokken van huizen, duinrellen, sprinkhanen, drie heidesoorten en konijnen. Kalkarm zand in de duingebieden loopt als een rode draad door de uitzending. Zo lang het maar geen opstuivend zand is denk ik dan. Het is pas zeker dat je in de uitzending zit – ook ik – nadat eindredacteur Anneke Naafs de ruwe montage afrondt. Ze zet de punten op de i, daarna wordt het ingesproken en kan het door naar NPO2, zo legt Michelle Versteegh het bondig uit. Kijken dus!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Menno en Kees