Diamanten huwelijk echtpaar De Jong: Groningen meets Enkhuizen

Algemeen
Het echtpaar De Jong is gezegend met drie zonen, waarvan er één in Bonaire woont en twee in Enkhuizen, vier kleinzonen en een achterkleindochter.
Het echtpaar De Jong is gezegend met drie zonen, waarvan er één in Bonaire woont en twee in Enkhuizen, vier kleinzonen en een achterkleindochter. Foto: Rodi Media/IH

Henk (87) en Aafke (83) de Jong-Bosma vierden afgelopen vrijdag 25 september hun zestigjarig huwelijk. In plaats van een groot feest werd het een etentje in klein gezelschap, en een dag eerder dan gepland. “Vanwege corona willen we nu geen feest geven. Veel mensen zijn in de kwetsbare leeftijd. Variërend van dik zeventig tot honderd jaar, met de nodige kwalen en kwaaltjes. Dat risico willen we niet lopen.”

Het diamanten echtpaar was dinsdag 29 september zestig jaar getrouwd. Ter ere van deze feestelijke gelegenheid feliciteerde locoburgemeester Dorus Luyckx hen namens de gemeente Enkhuizen.

Buitenpoorters

Vanaf hun trouwdag op 29 september 1960 tot hun laatste verhuizing in 2002 naar hun huidige woning hebben zij op vier verschillende locaties in Enkhuizen gewoon. Henk is in de Snouckstraat geboren. “Die kun je niet buiten de Koepoort planten!”, vertelt Aafke lachend. Aafke is in het Friese dorp Suameer, gemeente Tietjerksteradeel, geboren. Ook in Groningen heeft ze gewoond. “Ik voel me nog steeds meer een Groningse dan een Enkhuizer. De mooiste plek in Enkhuizen vond ik de Berkenlaan in de oude Gouw. Daar wonen ook buitenpoorters en daar voelde ik me net wat meer op mijn gemak.”

‘Henkuzen’

Henk voelt zich als ‘ientje van Henkuzen waar Zuidertoren en Drommedaris iconen zijn’. Gebroederlijk staan op hun uitnodiging de Groningse Martinitoren en de Drommedaris naast elkaar. “Ik heb altijd hier gewoond en gewerkt met een onderbreking van 22 maanden vanwege mijn marinetijd, de mooiste tijd van mijn leven”, zegt hij glimlachend. Hij werkte veertig jaar bij firma Sluis & Groot, ‘nu Bayer’, onder meer als verantwoordelijke voor de communicatie uitingen van het bedrijf, zoals catalogi en folders. “Mijn vader was letterzetter, daar heb ik de genen van. Ik houd ook van tekenen en schilderen; ik heb ook de genen van zijn tekentalent.”

Oud-raadslid CDA

Als oud-raadslid voor het CDA is Henk geen onbekende in Enkhuizen. Zijn onvrede over allerhande zaken steekt hij niet snel onder stoelen of banken. Regelmatig haalt hij daarmee het nieuws. Vorig jaar nog met het groenbeleid van de gemeente. Het onkruid op het talud van de Buitenhaven bij de havenmond vond hij niet om aan te zien. Onlangs nog stuurde hij een ingezonden brief naar het Noordhollands dagblad. Henk: “Tijdens de brand in de binnenstad enkele weken geleden kon de Enkhuizer brandweer niet snel beschikken over de eigen hoogwerker. Er waren geen chauffeurs om met de wagen te rijden! Eén persoon was ziek, de rest was met verlof. Er moesten hoogwerkers uit Purmerend en Hoorn naar onze stad komen.”

Plakboek nr 77

Ondertussen legt hij alles vast van Enkhuizen met eigen foto’s en krantenknipsels. Hij is bij plakboek nummer 77. “Dat vind ik leuk om te doen. Na mijn overlijden gaan de boeken naar Vereniging Oud Enkhuizen en dan kunnen zij kijken wat ze ermee willen doen.”