Koor ‘Op Eigen Wijze’ viert 10-jarig bestaan

Nieuws
Koor 'Op Eigen Wijze'.
Koor 'Op Eigen Wijze'. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Het Koor ‘Op Eigen Wijze’ viert deze maand een mijlpaal: het 10-jarig bestaan van hun muzikale reis. Om deze speciale gelegenheid te markeren, trok het koor er vrijdag 19 april, op uit voor een onvergetelijke boottocht met De Koperen Hoorn. Het koor hoort binnen de organisatie Wonen Plus Welzijn.

Ondanks enige dreiging van slecht weer, lieten de leden zich niet uit het veld slaan. Onder begeleiding van muzikant Klaas Mulder werden talloze liedjes ten gehore gebracht, van het ontroerende openingsnummer tot aan levendige deuntjes als “Waar de golfjes kabbelen op het IJsselmeer”, “Daar bij de waterkant” en “Costa del Sol”. De energie en vreugde spatten van het gezelschap af terwijl ze uit volle borst meezongen.

Het eerste koorlid, Anneke Koning, had zelfs een speciaal lied gecomponeerd voor deze gelegenheid. Voor haar was het een emotioneel moment, gezien de turbulente reis van het koor in de afgelopen decennia.

Overname

Annemarie Ursem, de oprichter van Koor ‘Op Eigen Wijze’, vergezelde het gezelschap. “Toen ik in 2020 in verband met ziekte moest stoppen met het koor, vond ik gelukkig de muzikale activiteitenbegeleidster Nicolette Conijn bereid om mijn plaats over te nemen. Ik ben haar daar heel dankbaar voor, iedereen is zo blij met haar”, vertelt ze. Nicolette reageert: “Na een periode waarin ik opzoek was naar ander werk, sprak ik toevallig Annemarie bij ons in het dorp. Ze vertelde dat ze nog iemand zocht om haar koor over te nemen. Mijn vader, die al enige tijd in het koor speelde met zijn trekharmonica, tipte haar, ‘Ik ken nog wel iemand...’ Ik hoefde er niet lang over na te denken om dit koor te gaan begeleiden! Hoe leuk is het om te zingen en muziek te maken en dan ook nog eens samen met je vader. In de coronatijd nam ik het stokje van Annemarie over, ik geniet er nog steeds van.”

Tekst gaat door onder de foto.

Op Eigen Wijze Schagen
Elke vrijdagmiddag zingt het koor met veel plezier  - aangeleverd

Het koor heeft zich in de afgelopen jaren niet alleen gewijd aan muziek, maar ook aan het verbinden van gemeenschappen. Door samen te zingen hebben ze niet alleen herinneringen opgehaald, maar ook nieuwe vriendschappen gesmeed. De recente toetreding van deelnemers van de ontmoetingsgroep van De Nieuwe Nes (voor mensen met geheugenproblemen) tot het koor getuigt van de inclusieve en therapeutische kracht van muziek.

Met de overdracht van het stokje van Annemarie aan Nicolette in september 2021 begon een nieuw hoofdstuk voor het koor. Onder de leiding van Nicolette wordt wekelijks in Wijkgebouw WeeGee in Schagen met volle overgave gezongen, waarbij de unieke behoeften van elk lid worden gerespecteerd. De naam ‘Op Eigen Wijze’ weerspiegelt precies deze benadering, waarbij mensen die om welke reden dan ook (bijvoorbeeld door dementie, parkinson, eenzaamheid) moeilijk met een regulier koor mee kunnen zingen een warm welkom krijgen. 

Bron van vreugde

De kracht van muziek als medicijn, als sociale lijm en als bron van vreugde en geluk werd tijdens dit jubileum opnieuw bevestigd. Het koor “Op Eigen Wijze” kijkt uit naar vele meer van deze glorieuze jaren, waarin ze blijven zingen, verbinden en inspireren.