‘Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld’

Nieuws
Annemarie heeft ook een ruilbieb bij haar woning staan.
Annemarie heeft ook een ruilbieb bij haar woning staan. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WAARLAND – Annemarie Jaspers (43) uit Waarland is moeder van drie kinderen, al tien jaar getrouwd en sinds drie jaar maatschappelijk werker op verschillende basisscholen. In 2020 begon Jaspers zich af te vragen wat zij nu écht graag wilde. “Op dat moment ben ik van baan veranderd en kwam ik terecht bij de stichting Because We Carry. Corona speelde hierbij een rol, ik had door de rust veel tijd om over bepaalde zaken na te denken. Hoe kun je meer betekenis aan je leven geven en tegelijkertijd een positieve impact hebben op de wereld?”, glimlacht ze. Twee jaar geleden vertrok ze naar Lesbos om moeders met kinderen op de vlucht te helpen.

Door: Anne Smit

“Grote wereldproblemen kun je niet in je eentje aanpakken, maar je kunt wel je steentje bijdragen.” Annemarie zet zich in als flexibele vrijwilliger voor Because We Carry, een organisatie die werd opgericht door Steffi de Pous tijdens de vluchtelingencrisis van 2015. De missie van deze organisatie is gericht op het bijstaan van moeders en kinderen die op de vlucht zijn, zowel met noodhulp als met duurzame steun. Dit doen ze in vluchtelingenkampen op Lesbos, maar ook in hun eigen naaiatelier in Athene.

Inzameling

De stichting ging van start met het verzamelen van babydragers. De mensen achter de stichting zagen met eigen ogen hoe moeilijk het was voor de moeders om tegelijkertijd hun kinderen en spullen te dragen. Ook vrouwen die in verwachting zijn kunnen op steun rekenen. De stichting voorziet in informatie, voorlichting, materiaal, kleding en meer. “‘Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld.’ Dit motto van Because We Carry sluit perfect aan bij mij als persoon. Het omschrijft hoe ik in het leven sta. Niet lullen, maar poetsen.”

Annemarie kan flexibel vrijwilligerswerk verrichten dankzij de toegankelijke aanpak van de stichting. Jaspers staat regelmatig klaar als inzamelpunt. Via de socials van de organisatie wordt ze op de hoogte gehouden over wat nodig is. Soms bestaat de hulp uit speelgoed, andere keren uit kleding of rugzakjes . “In de herfst zamelde ik winterjassen in, een aantal weken geleden kleding, maar ook heb ik hier eens een huis vol gevulde rugzakken gehad.”

Annemarie Jaspers
Annemarie Jaspers vrijwilliger bij Because We Carry. - vincentdevriesfoto.nl

Lesbos

Begin 2022 vertrok Annemarie - voor één week - samen met een weekteam vanuit de stichting naar Lesbos. “Helaas kreeg ik corona, maar gelukkig heb ik een aantal dagen iets kunnen doen. Omdat je met een weekteam gaat, doorloop je een vast programma. Elke dag brengen we voedsel, waar ze zelf bijvoorbeeld van kunnen koken. Een pak rijst wordt gekocht van donaties die via de stichting binnenkomen. Ze proberen ook de lokale bevolking te steunen. Zo nemen zij bijvoorbeeld bananen af van een groenteboer die ze overheeft en niet meer kan verkopen, of van iemand die zelf voedsel verbouwt.”

Op het vluchtelingenkamp waar Annemarie is geweest staan tenten en rechthoekige containers. Het kamp is zo ingedeeld, dat bepaalde culturen bij elkaar zitten. Zo halen de mensen steun uit elkaar. “Het is een aankomstplek voor de vluchtelingen, je komt er niet zomaar in of uit. Het traject duurt lang voor de mensen, sommige wachten al twee jaar, niet wetend of ze ooit in aanmerking komen voor asiel”, legt Jaspers uit.

Dankbaar

Annemarie ziet ook in dat Lesbos wordt overstroomd. “Voor de mensen op Lesbos is dit ook niet makkelijk. De toestroom van vluchtelingen heeft ook invloed op hun leven. Het toerisme op het Griekse eiland loopt terug. Sommigen willen de vluchtelingen helpen, anderen vinden het teveel. Het is best verdrietig als je al die factoren samen ziet.”

Annemarie blijft zich voorlopig inzetten voor Because We Carry. De kracht van de organisatie zit hem in het aantal mensen binnen hun netwerk. Via social media word je op de hoogte gehouden over wanneer nieuwe inzamelacties georganiseerd worden. Als het bij jou past, kun je je aanmelden als vrijwilliger en inleverpunt. Wanneer de inzameling klaar is breng je de spullen naar de centrale plek. Uiteindelijk brengt een vrachtwagen de goederen richting Lesbos. “Het is allemaal erg duidelijk en gestructureerd. De vluchtelingen op Lesbos hebben je hulp hard nodig. Ze voelen zich gesteund en gehoord. Samen laten we zien dat er altijd mensen zijn die je willen helpen. Ik ben blij dat ik daaraan kan bijdragen”, besluit Annemarie.