Vrouw uit De Lier vrijgesproken van woningoverval met nepagenten

112-nieuws
Bij het incident werd een 93-jarige vrouw met een rollator omver geduwd.
Bij het incident werd een 93-jarige vrouw met een rollator omver geduwd. (Foto: Pixabay)

Vrijdag 5 april zijn twee mannen en een vrouw vrijgesproken van een woningoverval die vijf jaar geleden plaatsvond in Scheveningen. Dat meldt Omroep West. Het incident, waarbij een 93-jarige vrouw met haar rollator aan de kant werd geduwd door drie nepagenten, trok landelijke aandacht vanwege de brutale aard van de misdaad.

De verdachten beweerden dat ze handelden op basis van een anonieme tip over zwart geld. Ze namen een tas mee met daarin 158.000 euro. Een van de drie verdachten was Stephanie J. uit De Lier. Haar naam bleek verbonden te zijn aan een zwarte Toyota die na de overval werd gezien. Deze ontdekking leidde de politie naar een hotelkamer langs de A4 bij Schiphol.

Nachtelijke inval

In een nachtelijke inval op de hotelkamer werden naast J. ook twee mannen, Akin S. en Alex V. uit Den Haag, aangetroffen. Naast een stapel bankbiljetten, werden ook drugs, drank en twee prostituees aangetroffen.

Tijdens het proces beweerde de Westlandse verdachte Stephanie J. onschuldig te zijn, maar haar betrokkenheid bij de zaak werd verder onderstreept toen op haar telefoon een afbeelding van een ‘machtiging tot binnentreding’ werd gevonden. Hoewel J. beweerde dat ze deze afbeelding nodig had voor de spreekbeurt van haar zoon en dat het slechts toeval was dat het adres van de slachtoffers in haar telefoon stond, vond de rechtbank deze verklaring dubieus.

‘Onvoldoende direct bewijs’

De rechtbank erkende dat er aanwijzingen waren voor betrokkenheid van de verdachten bij de overval, maar oordeelde dat er onvoldoende direct bewijs was om hen te veroordelen. Fotoherkenningen door de slachtoffers werden als onjuist beschouwd, terwijl er ook geen bewijs was dat het geld in de hotelkamer afkomstig was van de overval.

De vrijspraak van de verdachten, inclusief de Westlandse Stephanie J., betekent ook dat de schadeclaim van 163.000 euro niet wordt toegekend. Dit ondanks de inspanningen van de zoon van de overleden bewoonster om gerechtigheid te vinden voor het traumatische incident dat zijn moeder overkwam.

Bron: Omroep West