Het is mei, dus het gras wordt weer gemaaid

Duurzaamheid
Het maaien heeft ook een nadeel: soms moeten automobilisten even wachten voor ze erlangs kunnen, zoals op de N223 deze woensdagochtend.
Het maaien heeft ook een nadeel: soms moeten automobilisten even wachten voor ze erlangs kunnen, zoals op de N223 deze woensdagochtend. (Foto: Debbie van Eijk)

Misschien is het je al opgevallen: de bermen in gemeente Westland worden weer onder handen genomen, zoals woensdagmorgen langs de N223 bij De Lier. Deze periode staat in het teken van de geur van vers gemaaid gras.

Met de komst van mei staat er weer een taak op de agenda van de gemeente Westland: het maaien van de bermen. Langs wegen en fietspaden wordt het gras tot drie keer per jaar onder handen genomen. De eerste ronde staat gepland voor deze maand, waarbij vooral de eerste meter naast de wegen en fietspaden wordt aangepakt. In juni volgt de tweede maaibeurt voor alle bermen, met uitzondering van de bloemrijke stukken en de natuurvriendelijke oevers.

Goed voor de beestjes

Deze bermverzorging is niet alleen cosmetisch, maar ook functioneel. Het draagt bij aan het welzijn van insecten, kleine zoogdieren en vogels, en maakt de bermen een levendige omgeving van april tot en met oktober. Dus terwijl de bermen een frisse uitstraling krijgen, kunnen we allemaal genieten van de natuurlijke pracht die het Westland te bieden heeft.

Het maaien heeft ook een nadeel: soms moeten automobilisten even wachten voor ze erlangs kunnen.

Weetje

Wist je trouwens dat gras een geheim wapen heeft als het wordt gemaaid? Zodra het gras de maaimachine hoort aankomen, schiet het in de verdediging en begint het ‘Green Leaf Volatiles’ (GLV) te produceren. Dat zijn stofjes die voor ons mensen ruiken als de heerlijke geur van vers gemaaid gras. Het is alsof het gras een paniekerige poging doet om zichzelf te beschermen. Vergelijk het maar met het angstzweet dat uitbreekt bij mensen wanneer ze in paniek raken - dat heeft ook zo’n herkenbare geur. Dus de volgende keer dat je die frisse geur van pas gemaaid gras ruikt, weet je dat het gras gewoon zijn eigen verdedigingsmechanisme in werking stelt!