Westlands slagersgezin in laatste deel boekenreeks Joodse huizen

Historie
Kunstenaar Anton van Teijn.
Kunstenaar Anton van Teijn. (Foto: Historisch Archief Westland)

Op 15 april verscheen het tiende, tevens laatste, deel van “Joodse huizen”. In deze boekenreeks, een ‘papieren monument’, staan verhalen over de vele Nederlandse huizen waar voor de oorlog Joodse families woonden, en hun bewoners. Een van de verhalen in dit tiende boek gaat over slagersgezin Van Teijn uit Naaldwijk. 

Levie van Teijn en zijn vrouw Daatje Wolf hadden een winkel aan het Wilhelminaplein. Hun zoon Anthonie (Anton) was kunstschilder en verhuisde naar Parijs. Als Antoine Vanteyne werd hij daar een bekend aquarellist en etser. Anton van Teijn keerde regelmatig terug naar zijn geboortedorp en maakte schilderijen en tekeningen met typisch Westlandse taferelen. Veel van zijn werk is terug te vinden in privécollecties, archieven en musea. 

Voor het eerst

Historisch onderzoeker Roald van Elswijk, geboren in het Westland, schetst in zijn verhaal een levendig beeld van de Van Teijns, Joods Naaldwijk en het bruisende leven in Parijs rond 1900. Het is voor het eerst dat een Westlands gezin centraal staat in deze boekenreeks. Het boek ‘Joodse huizen’ wordt op 21 april in Amsterdam gepresenteerd. Geïnteresseerden zijn welkom. Later dit jaar wordt door het Westlands Museum een avond georganiseerd rondom leven en werk van Anton van Teijn.