Zaans pareltje op Wandelweg in ere hersteld

Nieuws
De gevel is voorzien van een nieuwe stuclaag en het ambachtelijke houtwerk opnieuw in de verf gezet.
De gevel is voorzien van een nieuwe stuclaag en het ambachtelijke houtwerk opnieuw in de verf gezet. (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER - We geven het toe, als het kon zouden we het liefste Zaanwater door de aderen laten lopen. We zijn trots op de Zaanstreek, onze rijke historie (stap maar eens bij het Zaans Museum naar binnen en zie wat Zaankanters door de eeuwen hebben gerealiseerd) en niet in de laatste plaats onze gevarieerde Zaanse panden. Ook de Wandelweg hoort daarbij, ooit tot mooiste straat van de Zaanstreek bestempeld. 

Voor wie zich dat niet kan voorstellen, moet maar eens googlen op ‘Vesta Wormerveer’. Op de groene en rustieke Wandelweg lieten veel notabelen van de Zaanse Industrie zoals Wessanen, Crok & Laan en zeepziederij De Adelaar (Vesta) hun woning bouwen. 

Zelf kwamen we in in de jaren zeventig helaas niet verder dan een flat in het Vestaplein, maar wat hebben we daar een geweldige jeugd gehad. Je stapte zo het veld in om de grootste vissen te vangen. Of lieten ons in de winter urenlang op de slee over de bevroren sloten voorttrekken door kanovaarster Mieke Jaapies die zo gelijk trainde. 

Karakteristieke herenhuizen

Veel van deze karakteristieke herenhuizen aan de Wandelweg zijn de afgelopen decennia gesloopt. Eeuwig zonde. Eén oud herenhuis daarentegen heeft de afgelopen maand een flinke opknapbeurt gekregen. Het betreft het pand op nummer 54. 

Het daar gevestigde reclamebureau LassooyDesign heeft de gevel voorzien van een nieuwe stuclaag en het ambachtelijke houtwerk opnieuw in de verf gezet. Net als bij de bouw in 1904 is gekozen voor (Zaans) groen. In twee tinten, afgeleid van het tegelwerk. Het stucwerk is zalmroze.

“Het past goed bij het groene houtwerk, de rode steen en geeft het huis (letterlijk) een mediterraans sausje.  Gericht op het noorden heeft het herenhuis zo toch een zonnige uitstraling”, aldus eigenaar Lassooy.

Inmiddels is de Wandelweg een van de drukste straten van Zaanstad, dus gelieve niet af te remmen bij het passeren…