‘Ik zie een lach op zijn gezicht, dat voelt goed’

Algemeen
Rahmat (links op de foto) en Abdulrahim tijdens hun bezoek aan meneer Alcu. De foto’s zijn genomen van voor de lockdown.
Rahmat (links op de foto) en Abdulrahim tijdens hun bezoek aan meneer Alcu. De foto’s zijn genomen van voor de lockdown. (Foto's: Rob Duin)

ALKMAAR - Samen voetbal kijken, een rondje rijden in zijn rolstoel of helpen met revalidatieoefeningen. Meneer Alcu is maar wat blij met de hulp van Rahmat (20) en Abdulrahim (18). De studenten van het Horizon College nemen deel aan een project dat de school samen met de sociale onderneming BuddyBold organiseert. Zestig studenten van de mbo-opleiding Helpende Zorg & Welzijn bezoeken wekelijks dertig cliënten die in de regio Alkmaar in woonzorgcentra verblijven; dit om hun wereld gezelliger en minder eenzaam te maken.

Rahmat en Abdulrahim brengen wekelijks een bezoek aan Ercan Alcu, behalve nu tijdens de lockdown tijdelijk even niet. Hij verblijft in een woonzorgcentrum in Alkmaar en revalideert van een herseninfarct. Als onderdeel van hun mbo-opleiding zorgen de twee studenten voor een paar onbezorgde uren voor hun cliënt. Meneer Alcu, van wie de spraak is aangetast, glundert als de studenten komen. Rahmat: “Ik zie de lach op zijn gezicht als we samen iets leuks doen en dat geeft een goed gevoel. Ik wil graag verpleegkundige worden en kan leren van meneer Alcu. Bovendien word ik later ook oud en zal zorg nodig hebben. Dan is het fijn dat ik nu iemand kan helpen.”


Chirurg worden

Abdulrahim heeft als droom chirurg te worden. “Ik wil graag mensen helpen en kan nu in de praktijk ervaring opdoen. Na deze opleiding wil ik verder studeren en hoop ik arts te worden. Ik wil weten hoe de zorg in Nederland werkt. Als we bij meneer Alcu zijn zie ik hoe hij wordt verzorgd. Met ons bezoek en onze hulp hoop ik dat we kunnen bijdragen aan zijn herstel.”

Tijdens het project BuddyBold worden meerdere studenten extra ondersteund door een docent van het Horizon College in verband met hun anderstalige achtergrond. Dit geeft de anderstalige studenten extra ruggensteun om hun diploma Helpende Zorg & Welzijn te halen. De sociale onderneming BuddyBold heeft als doel om de jonge en oude generatie aan elkaar te koppelen en hun belevingswerelden te vergroten.