Niek Bolten, Mena Leila Kilani en Harry de Kuijt.
Niek Bolten, Mena Leila Kilani en Harry de Kuijt. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Bath barrel-organ middelpunt van benefietconcert

Algemeen

ALKMAAR - In 1945 werd het oude barrel-organ nog in Engeland door de straten van Bath geduwd om geld in te zamelen voor de verarmde inwoners van Alkmaar. Het orgel stond daarna jarenlang te verpieteren in de hal van het stadhuis, maar is inmiddels in Engeland gerestaureerd en komt begin mei weer terug naar Alkmaar. Harry van de Kuijt van Rotaryclub Alkmaar heeft iets met dit bijzondere orgeltje, dat zaterdag 21 mei centraal staat tijdens het benefietconcert ‘Circle of Music’ in de Grote Kerk. Kaarten voor het concert kosten €25 en zijn te bestellen bij www.grotekerk-alkmaar.nl

“Het concert - met optredens van onder meer Karin ten Cate en Big Band Miss Jones - is een initiatief van de Rotaryclub en de opbrengst is voor de Voedselbank. Zo dient het orgeltje een maatschappelijk doel, net als destijds in Engeland”, zegt Harry van de Kuijt. “Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar vandaag de dag is het vlakbij wéér oorlog. Dat geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is te beseffen dat we hier in vrijheid kunnen en mogen leven. Ik was jaren betrokken bij het 4 mei-comité, dus herdenken en vervolgens de vrijheid vieren is voor mij van groots belang. Met de stijgende prijzen zal het aantal mensen dat gebruik maakt van de Voedselbank toenemen. Daarnaast zijn er ook Oekraïnse vluchtelingen in deze regio die hulp nodig hebben. Het gerestaureerde orgel is tijdens het concert - gepresenteerd door Mena Leila Kilani - in de Grote Kerk te zien. Vervolgens krijgt het weer een mooie plekje in het stadhuis.” 


Vlucht naar Bath

De jonge Alkmaarse onderwijzer Eli Prins ontsnapte vlak voordat de Duitsers in 1940 Nederland bezette over de Noordzee naar het Engelse Bath. Gedurende de oorlog hield Eli lezingen over wat er in Nederland gebeurde en hoe zijn landgenoten moeizaam verzet boden tegen de Duitse bezetter. Hij kwam daardoor ook in contact met de Rotary Club van Bath. In 1945, toen de oorlog voorbij was, besloot die club om Alkmaar te adopteren en een actie te organiseren om geld, kleding en levensmiddelen in te zamelen voor de verarmde inwoners van Alkmaar. De actie kreeg de uitdrukkelijke goedkeuring van Koningin Wilhelmina en werd de basis voor een hechte stedenband tussen Bath en Alkmaar, die na 77 jaar nog steeds bestaat.

Restaureren  

Otto de Jong, dirigent van het Regionaal Jeugdorkest Artiance dat altijd speelt tijdens de jaarlijkse 4 mei herdenkingen, kwam op het idee het orgeltje te reviseren en er in Bath een herdenkingsconcert mee te geven. Er werd een comité gevormd en een sponsor gevonden om het kostbare transport naar Bath te financieren en het orgeltje te restaureren. Rotaryclub Alkmaar wilde het orgeltje feestelijk laten terugkeren om het nog eenmaal in te zetten waar het destijds in Bath voor werd gebruikt: geld inzamelen voor een goed doel. Dat werd de Voedselbank Alkmaar.

Programma

Het concert belooft een Proms-achtige sfeer en wordt gepresenteerd door Mena Leila Kilani, prominent ambassadeur van de Duurzame Ontwikkelings Doelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Er zijn optredens van het Regionaal Jeugd Orkest Artiance, Big Band Miss Jones, Karin ten Cate en de Alkmaarse singer-songwriter Elise Mannah. De kosten van het concert zijn vooraf grotendeels gedekt door een paar Alkmaarse fondsen, zoals het Victoriefonds, de Pius-Stichting, het Huis van Zessen en de Rotaryclub Alkmaar. Hierdoor gaat de netto-opbrengst van het concert naar de Voedselbank Alkmaar.

Kaarten voor het concert kosten €25 en zijn te bestellen bij www.grotekerk-alkmaar.nl


Het oude barrel-organ
Afbeelding
AZ verdient kolkend stadion Algemeen 26 jan, 13:44
Afbeelding
Parkeeroverlast in Rembrandtkwartier Algemeen 26 jan, 13:43
Afbeelding
Een kerk vol whisky Algemeen 26 jan, 13:19
Afbeelding
Informatiemarkt Noordwest Oncologisch centrum Algemeen 26 jan, 13:04
Afbeelding
Burgemeester leest voor Algemeen 26 jan, 12:01
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Onduidelijkheden over Waalstraatpad: 'Hoe tijdelijk is de tijdelijke bestrating?' Algemeen 26 jan, 08:55
Afbeelding
Selectiewedstrijden kunstrijden in De Meent Algemeen 25 jan, 13:33
Afbeelding
Wandelen met een diëtiste Algemeen 25 jan, 10:53
Afbeelding
Jan van Duikeren's JVD4 in De Terp Algemeen 25 jan, 10:43
Afbeelding
Groots Alkmaar vanuit stadhuis Algemeen 25 jan, 09:20
Afbeelding
Meedenken over invulling oevers Alkmaars kanaal Algemeen 24 jan, 16:17